Százmilliós beruházás – idősek klubjait újítják fel Békéscsabán

2018. március 23. 16:05 | Mikóczy Erika

Többször számolhattunk be arról, hogy bölcsődéket, óvodákat, iskolákat újít fel, tesz korszerűbbé a pályázatoknak köszönhetően Békéscsaba önkormányzata. Mint azt Herczeg Tamás szociális tanácsnok kiemelte, fontosak ezek a beruházások, de ugyanilyen fontos, hogy lehetőség szerint az idősekkel foglalkozó intézményekben is javuljanak a körülmények. Most erre is lehetőség nyílik: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 100 millió forintot nyert a város a mezőmegyeri idősek klubja bővítésére és átalakítására, valamint a Mokry utcai, és a gerlai, Jázmin utcai klub felújítására. A kivitelezőről március 22-én döntött a közgyűlés, a beruházást a KOLENÉR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. valósíthatja meg.

 

Herczeg Tamás: A klubban közösségben lehetnek az idősek

 

– Elöregedő társadalomban élünk, egyre nagyobb az idősek aránya, oda kell figyelnünk arra is, hogyan alakul az ő sorsuk. Sok az olyan békéscsabai nyugdíjas, akinek a gyermekei nem itt élnek. Viszont ha van egy olyan közösség, ahová járhatnak, ahol szakemberek foglalkoznak velük, akkor az életminőségük javul, a napjaik tartalmasabbak, szebbek lesznek. Ők napközben társaságban vannak, viszont a saját otthonaikban élnek, ameddig csak lehet. Eljárhatnak a klubokba, programokban vehetnek részt, beszélgethetnek, ott is étkezhetnek, és érezhetik, hogy egy közösséghez tartoznak – fogalmazott Herczeg Tamás.

A tanácsnok hozzátette, hogy a szakemberek szerint minél több közösséghez tartozik valaki, annál tovább él. Herczeg Tamás kiemelte: a nyertes pályázat azt teszi lehetővé, hogy az idősek közösségben legyenek, ráadásul a mostaninál jobb körülmények között.

 

Dr. Sódar Anita: Április közepén átadhatjuk a munkaterületet a kivitelezőnek

 

Dr. Sódar Anita a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. cégvezetője elmondta, hogy a mezőmegyeri idősek klubja bővítésére, átalakítására, a Mokry utcai és a gerlai klub felújítására a tervek készen vannak, a kivitelezést illetően a közbeszerzési eljárás lezajlott, a nyertest a közgyűlés kiválasztotta.

– Mindhárom klub esetében magasabb összegű ajánlatok érkeztek, mint a pályázat révén rendelkezésre álló összeg. A képviselő-testület döntött arról, hogy kiegészíti az ajánlati árat, biztosítja a szükséges pluszforrást, agy 5-7 napon belül szerződést lehet kötni a kivitelezővel – jegyezte meg dr. Sódar Anita. A cégvezető hozzátette: egyre inkább megmutatkozik, hogy az anyagárak növekedése, illetőleg a munkaerő-szükséglet jelentősen befolyásolja a közbeszerzési eljárások során benyújtott ajánlatokat.   

Április közepén adják át a munkaterületet a kivitelezőnek, így a beruházások befejezése 2018 november végére ütemezhető.

 

Mit tartalmaznak a tervek?

 

Mezőmegyeren, a Kossuth utca 2. szám alatti idősek klubjának meglévő főépületét bővítik, a meglévő részt pedig átalakítják úgy, hogy az a mai kor követelményeinek mindenben megfeleljen. A bővítés kivételével hasonlós feladatok várnak a kivitelezőre a megyeri, a Mokry utca 14. szám alatti, és Gerlán a Jázmin utca 1. szám alatti klub felújítása esetében is: a helyiségeket felújítják, az épületeket szigetelik, a nyílászárókat szükség szerint cserélik, korszerűsítik a fűtést, ahol kell, burkolatot cserélnek, felülvizsgálják az elektromos hálózatot, és megoldják az akadálymentesítést is.  

 

Mi lesz az idősekkel a felújítás idején?

 

Mint azt Herczeg Tamástól és dr. Sódar Anitától megtudtuk, a gerlai és Mokry utcai idősek klubjának felújítása szakaszosan zajlik majd. Az épületen belül meg tudják oldani, hogy amíg az egyik részen dolgoznak, addig a másik részben folyhat a klubélet.

A mezőmegyeri klub esetében megépítik a bővítményt, ha az elkészül, akkor oda mennek át az idősek a régi rész felújításának az idejére – tehát nem kell hiányolniuk megszokott kis közösségüket.

 

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL