Családbarát beruházás: Célegyenesben a Pásztor utcai bölcsőde fejlesztése

2022. január 27. 11:34 | behir

Hamarosan elkészül a Lencsési lakótelepen található, önkormányzati fenntartású Pásztor utcai bölcsőde fejlesztése, valamint férőhelybővítése. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként, 200 millió forintos európai uniós forrásból megvalósuló beruházás során nemcsak megszépül és korszerűbb lesz az intézmény, hanem 12 fővel bővül is a kapacitása. Békéscsaba önkormányzata ezzel a családbarát beruházással is segíti a kisgyermeket nevelő szülők munkavállalását.

Békéscsabán jelenleg három önkormányzati fenntartású bölcsőde működik, illetve ezeken kívül még egy magán fenntartású bölcsőde található Jaminában. Mint azt Varga Tamás alpolgármester elmondta, a négy intézmény összesen 338 kisgyermeket tud fogadni. A városban legutóbb 2018-ban történt bölcsődei férőhelybővítés, így a kapacitásnövelés időszerűvé vált. Többek között a kormány elmúlt években történt családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően ugyanis egyre több gyermek születik, az önkormányzatnak pedig fontos, hogy a szülők számára folyamatosan biztosítsa a magas minőségű bölcsődei ellátást.

 

 

A bölcsődei nevelés középpontjában a kisgyermek és közvetett módon a kisgyermeket nevelő családok állnak. A bölcsődei nevelés célja, hogy a kicsik elsajátítsák azokat a készségeket, képességeket, amelyek segítik őket abban, hogy hatékonyan és kiegyensúlyozottan viselkedjenek saját kulturális környezetükben és sikeresen alkalmazkodjanak annak változásaihoz. A bölcsődei ellátást nyújtó intézmény szolgáltató, családbarát intézményként hozzájárul a családok életminőségének javításához, a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez. Az önkormányzat ehhez biztosít huszonegyedik századi kereteket a Pásztor utcai bölcsődében is.

– Az önkormányzat szociálpolitikai osztálya folyamatosan vizsgálja a védőnők bevonásával a születési tendenciákat, és az ehhez illeszkedő pályázati lehetőségek függvényében próbálja bővíteni a férőhelyeket. Szerencsére egyre több gyermek születik, a felmerülő bölcsődei igényeket próbáljuk kielégíteni – fogalmazott Varga Tamás.  

Az alpolgármester kiemelte, hogy a Pásztor utcai bölcsődében a fejlesztésnek köszönhetően egy 12 férőhelyes csoportszobát és hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A beruházás során a kivitelezők egy új, 234 négyzetméteres épületrészt csatolnak hozzá a már meglévő épülethez, továbbá elvégzik a bölcsőde akadálymentesítését is. Az intézmény bővítése kiváltképp a Lencsési lakótelepen élő kisgyermekes szülők munkaerőpiacra való visszatérését segíti.  

– Nagy érdeklődés övezte a lakótelepen a bölcsőde korszerűsítését és bővítését. Az előzetes egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy már „el is keltek” a plusz férőhelyek. Az új részen egy új csoportszoba kap helyet, mellette egy multifunkcionális terem működik majd, amely tornaszobának és rendezvények vagy továbbképzések megtartására is kiválóan alkalmas. A bölcsőde új egységéhez természetes új udvarrész is társul játszóeszközökkel felszerelve – avatott be bennünket a részletekbe Bogár Éva.

 

 

A Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója megjegyezte: nagyon jó, hogy a pályázat eszközbeszerzést is lehetővé tett, így ebből tudják megvásárolni a csoportszoba teljes bútorzatát, berendezéseit. A projekt részeként beszerezhetnek továbbá fejlesztő- és építőjátékokat, mozgásfejlesztő játékokat, az alkotó tevékenységet segítő eszközöket is.

A projekt kivitelezése a napokban zárul le, majd elkezdődik a műszaki átadás, ezt követően pedig a különböző engedélyek beszerzése következik. Várhatóan áprilistól tudja majd fogadni a gyermekeket az új épületszárny, a 21. századi követelményeknek megfelelő eszközökkel és ellátottsággal. A fejlesztéssel pedig azt is jelenti, hogy a Lencsésin a várólista hamarosan megszűnhet.

További programok »

Önkormányzati hírek

FEL