Szarvas Péter: Örülök, hogy újraéledt a város!

2021. június 13. 15:14 | Mikóczy Erika

A veszélyhelyzeti jogrend miatt múlt év novemberétől egészen június 15-éig a polgármestereknek kellett eljárniuk bizottsági és közgyűlési hatáskörben. Ez idő alatt Békéscsabán számos döntést hozott Szarvas Péter polgármester, akivel az elmúlt időszak legfontosabb intézkedéseiről beszélgetett Tóth Bianka műsorvezető, a 7.Tv Aktuális című műsorában.

–  Melyek voltak az elmúlt hónapok halaszthatatlan döntései, amelyeket Békéscsabán önnek kellett meghoznia?

– A november óta eltelt időszakban mintegy háromszáz döntést hoztam.  Voltak kisebb horderejű dolgok, de nagyon fontos ügyekben is dönteni kellett, vállalva annak felelősségét. Rengeteg fejlesztéssel kapcsolatos előterjesztés volt, meg kellett alkotni az ez évi költségvetési rendeletet, de intézmények átszervezéséről, intézményvezetők személyéről is döntöttem. Hangsúlyozni szeretném, hogy bár a képviselők formálisan nem szavazhattak, minden döntéshozatal előtt megküldtük számukra az előterjesztéseket, és – a járványügyi szabályok miatt kis csoportokban – egyeztettem is a képviselőkkel. Elmondhatták a véleményüket, tehettek módosító javaslatot. Több ügyben, a megbeszéléseken elhangzott jó javaslatok hatására másként döntöttem, mint ami az eredeti elképzelésem volt. Ahogy mindenki, én is vártam már az enyhítést jelentő jogszabályok megjelenését, örülök annak, hogy a döntéshozatali mechanizmus is visszaállhat a korábban megszokott kerékvágásba. Dr. Bacsa Vendel jegyző úrral átnéztük a feladatokat; június 28-ára, hétfőre tervezzük összehívni az első közgyűlést, előtte való héten a bizottságok meg tudják tárgyalni az előterjesztéseket

 

– Hamarosan vége a tanévnek, sokan készülnek a nyári napközis táborokba. Idén hogyan zajlik majd ez?

– Szerencsére a járvány enyhülése miatti jogszabályváltozások érintették a táboroztatást is. Ahogy már megszokhatták a csabai családok, a tankerületi központtal együtt idén is megszervezzük a nyári napközis tábort a Lencsési iskolában és a Madách utcai iskolában június 30-ától július 30-áig. Idén fokozott jelentősége van ennek a város által nyújtott szolgáltatásnak, amelynek költségeit az önkormányzat állja. A szülőknek csak az étkezésért kell fizetniük; napi 620 forintért tízórait, ebédet és uzsonnát is kapnak a gyereket. Sok szülő a digitális oktatás idején kivette már a szabadságát, így nehéz megoldania a gyermeke nyári felügyeletét. Biztatom a családokat, hogy nyugodtan válasszák megoldásként a napközis táborokat, ahol színes programok, például vetélkedők, sportversenyek, ismeretterjesztő előadások várják majd a gyerekeket.

 

– Mintegy 8 milliárd forintból újul meg a békéscsabai piac, már folynak a munkák a területen. Hol tart a beruházás?

– A piac esetében egy olyan óriás beruházásról van szó, amely nemcsak a térségi vásártér és a parkolóház megépítését jelenti, hanem utak, járdák, sétányok, zöldfelületek létesítését, a közlekedési csomópontok átalakítását is. A beruházás idén kezdődött és a tervek szerint 2023 első negyedévében fejeződik be. A folyamat a háromszintes, takarékosan működtethető parkolóház építésével indult, majd a mostani nagybani piac teljes átalakítása, az új térségi piac megépítése következik. Békéscsabán egy-egy aktív napon több ezer ember keresi fel a piacot, jelenleg szerdai, pénteki és szombati napokon járnak a legtöbben, bízunk benne, hogy az átalakítás után a többi napon is megnő majd a forgalom. Fontosnak hozzátenni, hogy piacfejlesztés mellett az önkormányzat abban a belvárosi környezetben rendbe tette a Trianon teret, magánberuházásban pedig a volt kötöttárugyár helyén is komoly építkezés indul – szűk két éven belül itt szép és rendezett lesz a környezet a három hiánypótló beruházásnak és területrendezésnek köszönhetően.

 

 

– Korábban népszerűek voltak nyaranta a sporthétfők. Idén is készülhetünk erre?

– A pandémiás helyzet egyelőre nem teszi lehetővé, hogy a főtéren ilyen programot szervezzünk, de várhatóan augusztus végén és szeptember elején tudunk majd sporthétfőket tartani. A jogszabályok miatt leginkább a sportegyesületek bemutatkozására koncentrálunk majd. A csabai, főleg általános iskolás gyerekekkel rendelkező családok itt ki tudják választani, milyen sportág áll közel a gyermekükhöz. A sporthétfőkön megismerkedhetnek továbbá az egyesületek munkájával, a sportág jellemzőivel és a legeredményesebb versenyzőkkel is.

 

– A járvány harmadik hulláma is lecsengett, a jelenlegi szabályok alapján hogyan tervezik Békéscsaba nyári kulturális életét?

– Június 24-én indul majd a Jókai színház szervezésében a Városházi Esték programsorozata. Az előadások a városháza díszudvarán és a TeÁtriumban lesznek. Egyelőre ezek a programok csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. A Csabai Nyár további programjait a Csabagyöngye Kulturális Központ szervezi. Lesznek például koncertek a Stégszínpadon, de szervezés alatt van július harmadik és negyedik hétvégéjén nagyszínpadi koncert is a Szent István téren. Örülök, hogy újraéledt a város! Nagyon várjuk, hogy a szabadtéri koncertek kapcsán további enyhítések legyenek, de természetesen mindent úgy kell megszervezni, hogy közben betartsuk az akkor éppen aktuális szabályokat. Egyelőre pontosan nem tudjuk, mi lesz augusztus huszadikán, de bízunk benne, hogy a járványügyi helyzet addigra szinte teljesen nyugvópontra jut. Elképzelhetőnek tartom – és reménykedem –, hogy együtt ünnepelhetünk majd koncerttel, tűzijátékkal.  

További programok »

FEL