Szarvas Péter: A járvány lecsengésével felpezsdült az élet Békéscsabán

2021. június 29. 16:00 | Mikóczy Erika

A koronavírus-járvány harmadik hullámának járványgörbéje egészen ellaposodott, így újraindulhatott az élet Békéscsabán is. Elkezdődtek a nyári táborok, értékes programok várják a színház- és koncertkedvelőket, és természetesen folytatódnak a megkezdett beruházások – minderről Szarvas Péterrel, Békéscsaba polgármesterével beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Gyemendi Réka műsorvezető.

A város egyik kiemelt helyszíne a békéscsabai piac, ennek a fejlesztése javában zajlik. Hol tartanak most a munkálatok?

– A csabai piac egy igazi közösségi tér már évtizedek óta. Hogy ez minden tekintetben megfeleljen a 21. századi elvárásoknak, a Modern Városok Programban, a kormánnyal együttműködve el tudtuk indítani a piac teljes rekonstrukcióját. Az első ütemben a gazdabolt melletti területen egy háromszintes parkolóház épül. Itt befejeződtek az alapozási munkálatok, jelenleg az oldalfalak falépítés zajlik. A parkolóház – amely megépítésének határideje jövő év márciusa – majdnem 300 autó befogadására lesz képes. Amint a parkolóház elkészül, hozzáfogunk a piac Illésházi utcai felőli részének a teljes rekonstrukciójához, ami épületek bontásával és közműépítésekkel jár. A piac területén épül egy térségi vásárcsarnok is, ahova bérlőket várunk majd. A középső pavilonsor nagy hányada is megújul, a régi büfésort lebontjuk, helyette új épül. A második ütem 2022 tavaszán indul, és 2023 nyarára fejeződhet be. Célunk továbbá, hogy a környezető területeken is rendezett járda, út, sétány, zöldfelületek legyenek, és természetesen kellő mennyiségű kerékpártárolót is elhelyezünk. Emellett a Kétegyházi úton épül jelenleg is a nagybani piac, így nem a belvárosban bonyolódik majd a hajnali nagy, piaci forgalom.

 

– Június 24-én volt a Smart közvilágítás program projektzárója. A fejlesztés száz százalékban állami támogatásból valósult meg.

– Nagyon fontos projektről van szó, amelynek keretében 1,8 milliárd forintból több mint hétezer közterületi lámpatestet cseréltünk le, kihelyeztünk tíz közterületi kamerát, ötvennégy új wifi-pontot építettünk ki, több mint tíz olyan környezeti szenzor hardverelemet helyeztünk ki a közterületekre, amelyek hasznosak az itt élők számára, és szintén több mint tíz olyan közterületi reklámfelület-hardvert építettünk ki, amelyen közérdekű információkat tudunk eljuttatni az érdeklődőknek. Büszke vagyok arra, hogy a munka határidőben befejeződött, és az adott keretek között maradtunk, nem kellett többletforrásért folyamodnunk. Ráadásul a közvélemény részéről is pozitív visszajelzések érkeztek, különösen akkor, amikor az alkonykapcsolós közvilágítási rendszert bevezettük. Magyarország Kormánya százszázalékos mértékben támogatta ezt a programot. Ez, és még számos, a Modern Városok Program részeként megvalósuló beruházás is bizonyítja, hogy a kormány fontos gazdasági szereplőnek tekinti Békéscsabát.

 

Elindultak a nyári napközis táborok. Békéscsabán hol várják a gyerekeket?

– Minden évben felmérjük, hogy van-e igény a nyári napközis táborok megszervezésére. Idén is azt a jelzést kaptuk, hogy várják a szülők és a gyerekek, így június 30-a és július 30-a között a Madách utcai iskolában és a Lencsési iskolában táborozhatnak a gyerekek – már az első héten több mint 100 gyermek él ezzel a lehetőséggel. A pedagógusok színes kulturális-, sport- és ismeretterjesztő programokkal készülnek, a gyermekélelmezési intézményünk pedig napi háromszori étkezést biztosít a gyerekeknek, igen méltányos áron.

 

Megújult a nézőtér a városháza díszudvarán, elkezdődött a Városházi Esték programsorozata. Milyen feltételek mellett látogathatók a programok?  

– Mivel a járványgörbe egészen ellaposodott, meg lehet tartani a rendezvényeket, élettel telt meg a város. Békéscsabán rengeteg színházbarát él, a nyári szórakozások közül pedig kiemelkedik a könnyed, felhőtlen időtöltést ígérő Városházi Esték. Nagyon népszerűek azok az előadások, ahová ismert színművészek érkeznek, de a Jókai színház művészeinek musical-estje iránt is nagy az érdeklődés. Tartottam egy kicsit attól, hogy a járvány miatt megszoktuk a távolságtartást és nem lesz tele a nézőtér, de már a nyitó előadáson, a nagy kánikulában is teltház volt. A Városházi Esték után, a Csabagyöngye stégszínpadán lesznek koncertek, július harmadik és negyedik hétvégéjén, pénteken és szombaton pedig nagyszínpadi koncerteket tervezünk a Szent István térre.  A rendezvények az aktuálisan érvényben levő szabályok szerint lesznek látogathatóak. Az augusztus huszadikai programokat illetően éppen ezért még nem tudok pontosat mondani, várjuk, hogy lesz-e további enyhítést jelentő kormánydöntés.

További programok »

FEL