Szarvas Péter: Lassan újraindul az élet, de fontos az elővigyázatosság

2021. május 15. 14:15 | Mikóczy Erika

Az országos és a Békés megyei adatok is azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma leszálló ágban van. Szarvas Péter polgármesterrel egyebek mellett a járványhelyzet alakulásáról és az enyhítések hatásairól beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Gyemendi Réka műsorvezető.

– Ahogy Békés megyére, lakosságszám-arányosan Békéscsabára is jellemző a betegek számának a csökkenése. Városunkban a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja mérsékelt és stagnál, ez biztató a korábbi időszakhoz képest. Mindemellett természetesen továbbra is nagyon kell vigyáznunk magunkra és egymásra, erre a virológusok és az orvosok is figyelmeztetnek bennünket. A békéscsabai intézményekben most nyugalmi állapotok uralkodnak, a bentlakásos szociális intézmények védettségi igazolvánnyal látogathatók, akinek pedig nincs igazolványa, látogatószobában találkozhat a hozzátartozójával, és bizonyos feltételek mellett a bentlakók is elhagyhatják az intézményt. A kormány döntése alapján jelenleg Magyarországon kötelező a maszkviselés a közterületeken, ezt csak a kormány újabb döntése enyhítheti a későbbiekben.

 

–  Néhány hete nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények. Hogyan fogadták ezt a csabaiak?  

– Nagy megkönnyebbülés volt érezhető a városban, amikor kiderült, hogy először a vendéglátóhelyek teraszai, majd a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a belső terei is megnyithattak. Ez nem csak az itt élők hangulatán javított, hanem az ebben a szférában dolgozó vállalkozóknak is jót tett. Hosszú kihagyás után újraindulhatott a színház, a bábszínház, a könyvtár, a múzeum, és a többi kulturális intézmény is látogatható a szabályok betartásával. Bízunk abban, hogy a járványhelyzet enyhülésével olyan döntéseket hoz majd a kormány, amely a kulturális események megrendezését és látogatását is lehetővé teszi. Ezt már mindannyian várjuk, azonban tudomásul kell vennünk, hogy elsődleges szempont most is az elővigyázatosság.

– Lezárult az óvodai beíratás, hányan jelentkeztek az intézményekbe?

– A következő óvodai évben 435 gyermek kezdi majd az óvodát, 35 gyermek az evangélikus és a szlovák óvodában, 400 pedig az önkormányzati intézményekben. A szülőket, nagyszülőket biztosíthatjuk arról, hogy jó környezetbe kerülnek a gyerekek, a nevelésük, az egészséges étkeztetésük biztosított lesz és szerettetteljes környezetben tölthetik majd az óvodai éveiket.

– Május 10-én az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolában is újraindult a jelenléti oktatás. Milyen visszajelzések érkeztek erről?

– Egyeztettem a tankerületi központ és a szakképzési centrum vezetőjével, akiktől megtudtam, hogy a középiskolákba közel 100 százalékban visszatértek a tanulók. Fegyelmezetten lezajlottak az érettségik, a szakképzőkben elkezdődtek a szakmai vizsgák, a biztonsági előírások betartásával újraindult az élet minden iskolában. Hálás vagyok a mindezt lebonyolító intézményeknek, a pedagógusoknak és a diákoknak is azért, hogy minden rendben ment és megy. 

 

– Békéscsabán lezajlott a tavaszi lomtalanítás. A DAREH az ön kezdeményezésére júniusban az elektronikai hulladékok gyűjtését is tervezi. Erről mit lehet tudni?

– A lomtalanításkor – mivel veszélyes hulladék – nem viszik el az elektronikai eszközöket, tehát nem is volt szabad azokat kitenni. A Kétegyházi úton rövidesen épül egy hulladékudvar, ekkor viszont lehetővé válik a veszélyes hulladékok kulturált, és a jogszabályoknak megfelelő elhelyezése. Azért, hogy a feleslegessé vált elektronikai cikkektől meg tudjanak válni a csabaiak, tárgyaltam a DAREH vezetőivel arról, hogy júniusban legyen egy gyűjtőpontos rendszerű elektronikai hulladékgyűjtés. Ezzel kapcsolatban rövidesen minden részletkérdés eldől, akkor pontosan tájékoztatjuk a lakosságot a részletekről.

 

– Véget ért a Smart közvilágítási rendszer kialakítása Békéscsabán. Ez mit foglalt magában?  

– A Modern Városok Program keretében hajtottuk végre ezt a több területre kiterjedő, komplex fejlesztést. Borbola István polgármesteri fejlesztési biztosnak a nevéhez köthető a projekt irányítása, és Nagy Ferenc alpolgármesterhez ennek a koordinálása. A beruházás részeként 7766 közterületi lámpatest ki- és lecserélése történt meg, a régieket ledes lámpákkal pótoltuk. A közterületi világításnál kialakítottuk az alkonykapcsolós rendszert, 11 környezetvédelmi szenzort és 9 totemoszlopot helyeztünk el a városban. A projekt utolsó eleme a közterületi wifi-hálózat bővítése és térfigyelő kamerák kihelyezése volt. 45 szabad wifi szolgáltatási pont jött létre a város forgalmas pontjain, 1,2 négyzetkilométernyi területet lefedve. Jaminában, a Mokry lakótelepen, a Lencsési lakótelepen, a Kazinczy lakótelepen és a belváros több pontján helyeztünk ki nagy sebességű internetelérést biztosító wifi-pontokat. Itt csak egy kattintás a Békéscsaba free wifire, és szabadon, ingyenesen lehet használni az internetet. A 10 újabb térfigyelő kamera helyével kapcsolatban egyeztettünk a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel. Főleg olyan helyekre tettünk most kamerákat – a Lencsési lakótelepen, a belvárosban és Jaminában – ahol nagy a személyforgalom, illetve viszonylag nagy értékű, a közösség tulajdonában lévő vagyontárgyak vannak. Ezzel tehát az itt élők épségét és a város vagyontárgyait is védjük. A közelmúltban egyébként volt több olyan eset is, amikor kamerák segítettek a rendőrségnek a tettes felderítésében, például a buszmegállók rongálóinak vagy korábban a kacsaszobor rongálóinak az elfogásában is segített a térfigyelő kamera, amelyből most már 64 van a városban.   

 

– A közelmúltban ön a közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy a pósteleki génrezervátumban járt. Mit lehet tudni erről?

– A csabai önkormányzat elkötelezett a zöldterületek, illetve a közterületen lévő faállomány gondozása iránt, a városvezetés is figyel arra, hogy megfelelő fautánpótlás legyen. Ha balesetveszély vagy valamely fejlesztés miatt fákat kell kivágni, legalább annyi, de inkább több fát ültetünk, mint amennyit ki kellet vágni. Talán nem mindenki tudja, hogy Pósteleken van a városnak egy tízhektáros génrezervátuma, erdős területe, ahol őshonos magyar fajták gondozása, nevelése, szaporítása folyik. A látogatásom célja az volt, hogy megnézzem, a Körös Klub Egyesület, a génrezervátum üzemeltetője milyen olyan fákat tud felajánlani az önkormányzat részére, amelyek közterületen elültethetők, igazodnak az ottani talajviszonyokhoz. Vadász Csaba elnök bemutatta, hogy tatárjuhar, kocsányos tölgy vagy fekete nyár is nagyon sok van. Hálás vagyok az egyesület magas szintű környezetvédő munkájáért, és azért is hogy jól együtt tudunk működni a csabai fásítási programban.

További programok »

Itthon

Blahalouisiana a Stégen

A Blahalouisiana lépett szombat este a Csabagyöngye Stég fedélzetére. A közönség egyharmada a murin lejtett – igaz eleinte félgázzal –, a másik a Munkácsy-hídon és a Stéggel szembeni Peronon héderezett, valamint a maradék harmad pedig a belga-orosz meccset nézte otthonában.
09:05
FEL