Szarvas Péter: Gördülékenyen zajlik az oltás

2021. április 18. 12:18 | Mikóczy Erika

Hétről hétre változik a járványhelyzet, folyamatosan zajlik a regisztráltak oltása Békéscsabán is. Az egészségügyi intézményekkel történő folyamatos egyeztetések mellett a város napi működése is odafigyelést kíván a városvezetés részéről. Szarvas Péter polgármesterrel a 7.Tv Aktuális című műsorában Gyemendi Réka műsorvezető beszélgetett erről.

– A békéscsabai intézmények hogy állnak a fertőzöttek aránya és az átoltottság tekintetében?

– Békéscsabán is ütemezetten zajlik az oltás. Takács Árpád kormánymegbízott úr rendszeresen tájékoztat az ezzel kapcsolatos aktualitásokról. Sokszor egyeztetünk arról is, hogy az önkormányzat részéről milyen segítségre van szükség ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megkapják az oltást, akik igényelték. Azt tapasztaltam, hogy mindenki nagyon felelősségteljesen végzi a munkáját, ennek köszönhetően gördülékenyen zajlik a folyamat. Hiszek abban, hogy a vakcina felvétele segíti a járvány leküzdését, lassítja a terjedését, ezért arra biztatok mindenkit, hogy mérlegelje ennek a lehetőségét.

 

A megyeszékhelyen eddig hányan regisztráltak az oltásra, és akiket már behívtak, mennyire válogatnak a vakcinák között?

Békéscsabán az országos átlagnak megfelelő a regisztráció aránya, és sokan tanakodnak, hogy melyik vakcina lenne számukra a legjobb. Nem vagyok orvos vagy virológus, viszont hallgatok a szakemberek véleményére, akik szerint a Magyarországra beérkezett mindegyik vakcina biztonságos, nyugodtan be lehet adatni bármelyiket. Előre jelezték azt is, hogy az oltások felvételét követően lehetnek különböző reakciók (láz, karfájdalom, gyengeség), de ez gyorsan elmúlik. Ilyen a mi családunkban is előfordult, de összességében azt tapasztalom, hogy elégedettek az emberek az oltással.

 

–  Elindult a lépcsőzetes újranyitás, vannak már enyhítések. Mik a tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

A járvány legnagyobb kárvallottja talán a vendéglátói szektor. Nagyon hosszú időre kellett bezárniuk, és csak kevesen tudtak valamilyen bevélt termelni ebben az időszakban. 3,5 millió beoltott után – egy speciális szabályozással – a teraszok megnyithatnak, ami jó hír. Ha mindenki fegyelmezetten betartja az ott érvényes szabályokat, akkor ezzel a fertőzés terjedésének a kockázata nem nő. Emellett el kell mondjam azt is, hogy az utóbbi időben, a közterületeken, a maszkviselést illetően egyfajta lazaságot tapasztaltam. Itt is fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a közterületeken az orrot és szájat eltakaró maszk viselése kötelező, ezzel védjük magunkat és másokat is. A szabályok betartását szigorúan ellenőrzik a rendőrök, és komoly bírságot rónak ki arra, aki azt megszegi.

 

 

– Az üzletekre más szabályok érvényesek most, mint a piacra. Erről mit lehet tudni?  

A piac és a vásárcsarnok területére nem vonatkozik a négyzetméter alapú szabályozás, az üzletekben viszont csak 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. Ennek ellenére a piacon is óvatosnak kell lennünk, azt javaslom, hogy ne mindenki szombati délelőtt menjen oda vásárolni, hiszen egész héten be tudjuk szerezni a friss, helyi termékeket. Az üzletek ajtajánál, már röviddel a szabályok kihirdetése után kifüggesztették, hogy egyszerre maximum hány fő tartózkodhat bent, és ezt be is tartják.  

 

– Áprilist 19-étől jelenléti oktatás lesz az általános iskolák alsó tagozatain, és kinyitnak az óvodák is. Ezt hogyan fogadták az érintettek?

– A gyerekek és a szülők nagy része nagyon várta már ezt az enyhítést. Az iskoláknak nem az önkormányzat a fenntartója, de természetesen figyelemmel követjük a folyamatokat, és ha igénylik, segítünk a tankerületnek illetve a szakképzési centrumnak. Az óvodákban az elmúlt néhány héten ügyeleti rendszer volt, ebben az időszakban a gyerekek mintegy 20 százaléka járt óvodába. Az enyhítés révén április 19-én az óvodák is kinyitottak. Arra kérem a szülőket, tartsák be a szabályokat, amikor beviszik a gyermeket, és amikor érte mennek. Lehetőleg csak egy hozzátartozó menjen, hogy elkerüljük a csoportosulást.

 

– Vannak vállalkozások, amelyek nagyon nehezen tudják átvészelni a járványt, nekik tud-e valamiben segíteni az önkormányzat?

– Az üzletek tulajdonosainak illetve üzemeltetőinek az önkormányzat a bérleti díjak tekintetében komoly engedményeket adott. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. az oda beérkező igények esetén mindig maximális méltányosságot gyakorolt. Valóban sok vállalkozás van szorult helyzetben a járvány hatásai miatt, remélem, hogy a lépcsőzetes újranyitást követően javul a helyzet. Voltak kisebb és nagyobb cégek, amelyek nem tudtak minden munkavállalót megtartani, így Békéscsabán jelenleg több álláskereső van, mint egy évvel ezelőtt. Azonban látva a vállalkozások tettrekészségét és ügyességét, bizakodó vagyok a jövő tekintetében.

 

– Folyamatban van a Wenckheim turista- és kerékpárút fejlesztése. Ez hol tart most?

A Modern Városok Programban a Wenckheim turista- és kerékpárút megépítését száz százalékban támogatja a kormány. Ennek részeként összesen 10 kilométernyi új kerékpárút épül és 10 kilométernyi régi kerékpárút újul meg. Befejeződött már az építés a Kerekegyházi úton és a Kígyósi úton, és jelenleg is zajlik a Kétegyházi úton. A Bartók Béla úton és a Temető sornál a kerékpárút felújítása megtörtént. Rövidesen befejeződik az Élővíz-csatorna melletti 4 km-es kerékpárút teljes rekonstrukciója is, és elindul a Pósteleket és Gerlát összekötő erdei kerékpárút építése. A teljes fejlesztésnek az a célja, hogy a megye és Békéscsaba életében nagy szerepet betöltő Wenckheim családhoz kapcsolódó kastélyok kerékpárral megközelíthetőek legyenek. A kormánnyal tárgyalásokat folytatunk arról, hogy pótolja ki a rendelkezésre álló forrást, mert akkor tudjuk végig, egészen a szabadkígyósi kastélyig megépíteni a kerékpárutat. Ezek a tárgyalások is jól haladnak.

 

– Ugyancsak a Modern Városok Programban út- és járdafejlesztés történik Békéscsabán.

–  Az út- és járdaépítési programunkra több mint 9 milliárd forint, száz százalékos intenzitású támogatást biztosít az állam, amiért nagyon hálásak vagyunk.  Első ütemben 46 földes utca leburkolása történik meg, itt jelenleg a kivitelező kiválasztása zajlik. Az útfelújítás több mint 60 utcát érint majd, itt a sérült, töredezett burkolatokat felmarják, és új aszfaltszőnyeget terítenek le. A járdafelújítás előkészítése során a helyi önkormányzati képviselők jelezték, hogy a körzetükben milyen igények merülte fel, és milyen állapotban vannak az egyes járdaszakaszok, ennek alapján hoztunk szakmai döntést. A programot ütemezetten hajtjuk végre, és 2022 végéig kell majd befejezni.

További programok »

FEL