Szarvas Péter: A város működése zavartalan, a fejlesztések is haladnak

2021. november 2. 14:02 | Mikóczy Erika

Békéscsaba költségvetése stabil, hála a takarékos gazdálkodásnak és a kormány által biztosított támogatásoknak. Emellett több fejlesztés is folyamatban van a városban – minderről Szarvas Péter polgármesterrel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Vári Bianka műsorvezető.

 

A legutóbbi közgyűlés fontos témája volt Békéscsaba költségvetése. Mit mutatnak a számok?

– Az év elején polgármesterként nekem kellett közgyűlési hatáskörben döntést hoznom a város költségvetéséről. Mivel a bevételeinket számos kurtítás érte, csak óvatosan lehetett tervezni a kiadásokat. Az volt a célom, hogy a város és intézményeinek működése zavartalan legyen, a fejlesztések pedig akadálytalanul haladjanak tovább. A háromnegyed éves mérleg alapján látszik, hogy ez teljesült. Minden számlánkat időben fizetjük, minden munkabért és járulékot határidőre teljesítünk, a város költségvetése kézben tartott. Takarékosságunknak és a kormány által biztosított kiemelt támogatásnak köszönhetően pedig olyan dolgokra is tudtunk forrást biztosítani, mint az ivóvízhálózat további fejlesztése vagy az önkormányzati ingatlanok tetőszerkezetének a megújítása.

 

– Az ivóvízhálózat fejlesztését indokolja, hogy Békéscsaba belterületének 79 százaléka, viszont külterületének csak a 17 százaléka lefedett vezetékes ivóvízzel.

– E tekintetben valóban adósságunk van, de elkezdjük ennek a törlesztését. Most 100 millió forintot irányoztunk elő ivóvízhálózat-fejlesztésre. Ebből a Kenderföldek képviseli a legnagyobb arányt: ott a Lajta utcán és a Kendervágó utcán lesz ivóvízhálózat-fejlesztés. A következőkben a Kisfényesi utcán, a Keleti kertekben, a Nógrádi utcában, a Rakéta utcában, illetve a Kastélyszőlőkben, az Ostoros utcában lesz ivóvízvezeték-fektetés. Elindul a tervezése a többi el nem látott területnek is, mert minden évben szeretnénk e tekintetben is előrelépni.

 

 

– Jelenleg egy átfogó járdafejlesztési program is zajlik. Ez meddig tart majd?

– Múlt évben érkezett a hír, hogy több mint 2 milliárd forintot kapott a csabai önkormányzat a kormánytól Békéscsaba járdahálózatának – több ütemben történő – fejlesztésére. Az első ütem elindult, a második ütem kivitelezője is megvan, a harmadik ütem kapcsán pedig elindítjuk a közbeszerzési eljárást. Több mint 150 utcát érint ez a fejlesztés, amely a jövő év végén fejeződik be, és remélem, elnyeri az érintett lakosok tetszését.

 

– 158 új, fedett utasváró is épül a városban. Mit lehet tudni erről?

– Közel 10 ezren használják az autóbusz-közlekedést Csabán, ezért indokolt, hogy a várakozás komfortját javítsuk. El is kezdődött a buszvárók telepítése, jól látható, hogy sokkal szebbek, rendezettek az új, üvegfelülettel ellátott buszvárók. Eddig 80 helyen volt fedett váró, most pedig 158 helyen lesz. A partnercég megfizeti a közterület-használati díjat, ami évi 10 millió forintos bevételt jelent a költségvetésnek, valamint a kiépítés teljes költségét is magára vállalta a hirdetési felületekért cserébe.

 

– Benne vagyunk a koronavírus-járvány negyedik hullámában. Milyennek látja most a helyzetet?

– Kollégáimmal folyamatosan figyeljük a járványügyi adatokat, valamint egyeztettem a kórház vezetőjével is. A Békés Megyei Központi Kórházban felkészültek arra, hogy ha kell, több beteget tudjanak fogadni, az intézményeink pedig most is igyekeznek fokozottan odafigyelni a higiéniára. Az önkormányzat még az év elején több millió forint értékben raktározott el védőeszközöket, védőruhákat, így szükség esetén ezzel segíteni tudjuk az egészségügyi és a szociális szektort. Készen állunk arra is, hogy járművel segítsünk, ha például az idős embereket kell ellátni. Bár felkészültünk, bízom abban, hogy a negyedik hullám nem lesz olyan mértékű, és nem jár majd olyan súlyos következményekkel, mint a korábbiak.

 

További programok »

Egészségügy

Vadászok adományoztak új ágyakat a békéscsabai gyermekgyógyászati részlegnek

Újabb adomány érkezett a Békés Vármegyei Központi Kórház békéscsabai gyermekgyógyászati részlegére. Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit egymillió egyszázezer forint értékben 3 darab új elektromos ágyat vásárolt az osztálynak, amellyel a kis betegek kényelmes ellátását segítik.
2023. május 30. 14:42
FEL