Szarvas Péter: Járványügyi költségvetés készül

2021. február 4. 16:07 | Mikóczy Erika

„Bízom benne, hogy a kicsit borús, rosszkedvű telünk rövidesen elmúlik, nemcsak az időjárást, hanem a járványügyi helyzetet tekintve is. Addig még kitartást és türelmet kérek a csabaiaktól” – fogalmazott Szarvas Péter polgármester, akivel Békéscsaba idei költségvetéséről és a fejlesztésekről is a 7.Tv Aktuális című műsorában Tóth Bianka műsorvezető beszélgetett.

– A békéscsabai bentlakásos szociális intézményekben is megkezdték a védőoltások beadását. Hogyan fogadták ezt a dolgozók és az ott élők?

Nagyon örültünk, hogy az egészségügyi szektor munkavállalóit követték a szociális bentlakásos intézmények munkavállalói és ellátottai az oltások sorrendjében. Békéscsabán két önkormányzati fenntartású bentlakásos szociális intézményünk van, de az oltásokban érintett volt még a hajléktalanszálló is, ahol szintén oltottak. Tapasztalataim szerint a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Központi Kórház vezetői, munkatársai és az intézményeink vezetői nagyszerűen dolgoztak együtt az előkészületek során. Az ellátottak illetve a munkavállalók is jól fogadták ezt a kezdeményezést. Az Életfa Idősek Otthonában nagyon komoly volt az érdeklődés, az ellátottaknak majdnem kilencven százaléka kérte az oltást, a munkavállalóknak pedig több mint ötven százaléka. Az Ady Endre utcai otthonban ennél kisebb volt az igény, a hajléktalanszállón viszont szintén nagyobb, mind a hajléktalanok, mind a gondozók körében. Ezt követően sorra kerülnek a gyermekvédelemmel foglalkozó intézmények, az önkormányzat üzemeltetésében, működtetésében a Bartók Béla úton van Családok Átmeneti Otthona, ott is felkészültünk az oltásra.

 

 

– Az önkormányzat éves költségvetést rendszerint februárban fogadja el a közgyűlés. Bizottsági és képviselő-testületi ülések hiányában hol tart ez a folyamat most, milyen egyeztetések folynak?

Eddig a városvezetői belső egyeztetések és az intézményekkel kapcsolatos belső egyeztetések zajlottak le. Az idei költségvetés megalkotását bonyolult egyeztetési folyamatok kell, hogy megelőzzék, és nem vagyunk könnyű helyzetben. Békéscsaba esetében a működési költségek mintegy 13-14 milliárd forintot tesznek ki, valamint a fejlesztéseket figyelembe véve, 25 milliárd forintnál is magasabb összegű beruházások költségvetését kell megtervezni. A tervezetet február 15-ig kell a képviselőknek a vonatkozó jogszabály alapján megküldeni. A polgármesteri döntéshozatal előtt a képviselők áttanulmányozhatják a költségvetési rendelet-tervezetet, és elküldhetik a véleményüket, módosító javaslataikat. Emellett a távolságtartási és maszkviselési szabályok betartásával a frakcióknak lehetőségük lesz arra, hogy személyesen is egyeztessünk. A veszélyhelyzeti jogrendnek megfelelően, végül a költségvetési rendeletet vélhetően nekem kell majd polgármesteri döntéshozatallal elfogadnom.

 

– Melyek Békéscsaba idei költségvetésének a főbb sarokpontjai? Mi kap kiemelt figyelmet?

– Járványügyi költségvetésről beszélhetünk.  Tudomásul kell vennünk, hogy a döntéseink nagyon nagy százalékát a járványügyi helyzet befolyásolja. Igazodnunk kell központi jogszabályváltozásokhoz, igazodnunk kell az élethez, és így kell elérnünk, hogy a járványügyi költségvetés biztosítsa a város intézményeinek működését, valamint Békéscsaba polgárainak egészségét is szolgálja. Ez a két fő szempont. Ami azt jelenti, hogy az óvodáinknak, a kulturális intézményeinknek, az egészségügyi intézményeinknek, a gyermekélelmezésnek, a polgármesteri hivatalnak működnie kell. Bármi is történik, a működéshez szükséges forrásokat és a járványügyi védekezéshez szükséges költségekre a fedezetet biztosítani kell. Lesz tartalék a költségvetésben, akárcsak a múlt évben, és a fejlesztések is folytatódnak. Természetesen negyedévente mód lesz a költségvetés felülvizsgálatára is.

 

– Ahogy említette fejlesztések a pandémia alatt is folytatódnak. Hol tart most a Munkácsy-negyed kialakítása és milyen más beruházásokról beszélhetünk?  

Munkácsy Mihály innen indult el a világhírnév felé bő másfél évszázaddal ezelőtt. A Munkácsy-negyeddel az ő emlékének szeretnénk méltó módon emléket állítani, a városban járóknak pedig ezzel élményt adni. A beruházás a Modern Városok Program részeleme, a fejlesztések a kormány 100 százalékos támogatásával valósulnak meg, amiért hálásak vagyunk. A bábszínház új otthont kap majd a Beliczey kúria bővítésével és felújításával. A kormány meg is hozta ezzel kapcsolatban a pénzügyi támogatásról szóló döntés. A Munkácsy-negyedben található a Kiss Ernő utcát és a Kórház utcát összekötő híd – a Réthy Pálról, a kórházunk alapítójáról elnevezett híd – teljes felújítása is megtörténik. Emellett a Deák utcát a József Attila utcával összekötő – általam Sztraka Ernőről elnevezett – teljes elbontása és egy új híd építése is a projekt része. A munkaterület átadása megtörtént, a kivitelező rövidesen el is kezdi a munkát, emiatt a Deák és József Attila utcánál az Élővíz-csatornán nem tudunk majd átmenni a hídon. Ezt figyelembe kell majd venni munkába járáskor, iskolába menet vagy bevásárláskor. A Réthy-híd a Kiss Ernő utca és a Kórház utca között időszakosan lesz majd lezárva, ott csak felújítás lesz. Türelmet és megértést kérek emiatt a csabaiaktól. A Munkácsy Mihály festményeihez kapcsolódó köztéri szobrokkal kapcsolatos beruházásokat is elindítjuk. Három szobor pályázatát a polgármesteri döntéshozatal keretében pozitívan bíráltam el. Egy egészalakos Munkácsy Mihály szobor, a Rőzsehordó nő, valamint az Ásító inas bronzból megformázó szobor fogja majd díszíteni Békéscsaba közterületeit. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. véleményét a szobrok végső megformázásánál figyelembe fogjuk venni. Emellett folytatódnak a kerékpárút-építések, például a Wenckheim-kerékpárút több szakasza is megépül 2021-ben. Szintén folytatódik a Fürjesi út megépítése, folytatódnak az energetikai fejlesztések, és bízunk abban, hogy a kormányzati együttműködés kapcsán a további fejlesztések is mihamarabb elindulhatnak majd.

 

– Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy csak akkor lehet enyhíteni a korlátozásokon, hogyha elegendő oltóanyag érkezik Magyarországra. Addig is mit tanácsol a helyieknek?

A járványügyi adatokat, az országos tiszti főorvos ajánlásait és Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéseit is folyamatosan figyeljük a polgármesteri hivatalban. El kell mondjam, hogy az elmúlt hetekben nem volt könnyű Békéscsabán sétálnom, vagy akár egy üzletben vásárolnom, mert lépten-nyomon megállítottak a csabaiak azzal, hogy a közterületi kötelező maszkviselés szabályait mikor lazítjuk. Gondolkodom ezen, hiszen látom és tudom, hogy nagyon kényelmetlen és kellemetlen ez a csabaiaknak, de polgármesterként felelős vagyok a város lakóiért. A járványnak még nincs vége, a hatását nap mint nap érezzük. Az arányszámokat figyelembe véve naponta legalább 8-10 csabai fertőződik meg. Amíg az adatok nem azt mutatják, hogy a járvány lecsillapodott, addig fontosnak tartom a közterületi maszkviselés fenntartását valamennyi csabai védelmében, valamennyi hozzánk látogató vendég védelmében. Megyeszékhely vagyunk, nagy a közterületeken a mozgás. Olyan döntést nem lehet hozni a központi jogszabály miatt, hogy időben korlátozzam a maszkviselést. Az pedig nagyon bizonytalan helyzetet okozna Békéscsabán az intenzív gyalogosforgalom, kerékpáros-forgalom miatt, hogyha különböző szektorokat jelölnénk ki a kötelező maszkviselésre. Ezért valamennyi csabai egészségének védelme érdekében még fenntartom a kötelező maszkviselést. Sok olyan megyeszékhely vagy budapesti kerület van, ahol hozzánk hasonló a szabályozás. Bécsben pedig már csak az FFP2-es maszkot fogadják el a közterületen, üzletekben, munkahelyen. Mi valahol középarányosan szabályozzuk a maszkviselést. Kérem a türelmet, kérem a megértést. Ahogy mód lesz rá, ezt a rendelkezést el fogjuk törölni. Nagyon bízom benne, hogy minél hamarabb visszakapjuk a régi életünket és igazi békeidő vár majd ránk.

További programok »

FEL