Szarvas Péter: Szűkös, de kiegyensúlyozott Békéscsaba 2023. évi költségvetése

2023. március 11. 11:07 | Papp Ádám Sándor

Az emelkedő energiaárak, valamint az infláció okozta nehézségek ellenére kiegyensúlyozott lesz 2023-ban Békéscsaba költségvetése, amelyről a februári közgyűlésen döntött a képviselő-testület. Szarvas Péter polgármester kiemelte: idén is az volt a legfontosabb célkitűzés a büdzsé megalkotásánál, hogy a város fizetőképessége megmaradjon és a kötelező feladatokat el tudják látni, de az önkormányzatnak fejlesztésekre is maradjon kerete.

A városi költségvetés tervezete hosszas előkészítő-munka után készül el, ahol fel kell mérni az önkormányzati cégek, intézmények helyzetét.

– A 2023-as költségvetés tervezése már az előző év utolsó negyedévében elkezdődött. Első lépésként a jogszabályváltozásokat és hatásaikat elemeztük, ezt követően az intézményeinkkel, illetve a város által irányított cégek vezetőivel folytatódtak az egyeztetések. Nagy mértékben meghatározta az idei esztendő mozgásterét, hogy vágtató energiaáremelkedéssel kellett számoljunk. Az önkormányzat tavaly 740 millió forintot költött energiára, ez idén várhatóan 1,6 milliárd forint lesz. Az intézmények és cégek vezetőivel egyeztettük a 2023-as célkitűzéseket és ők elfogadták az idei évi sarokszámokat. A polgármesteri hivatal bizonyos szakosztályai is tettek javaslatot különböző feladatok forrásigényére. Nagyon sok helyen kellett szűkítenünk a keretet, hiszen tudomásul kellett vennünk, hogy az önkormányzat fizetőképességének meg kell maradnia és az alapszolgáltatásokat egész évben biztosítanunk kell – fogalmazott Szarvas Péter.

2023-ban a városi költségvetés főösszege 26,1 milliárd forint, amelyből közel 17 milliárd forintot költ az önkormányzat működés finanszírozására. Ez utóbbi összegből fizetik az intézmények mindennapi üzemeltetését, a közvilágítást, a buszközlekedést, illetve az utak karbantartását.

– A költségvetés egyensúlyban van. Van azonban egy olyan eleme, amely rendkívüli. Úgy tudjuk az összes kiadásunkra a fedezetet előteremteni, hogy használaton kívüli, bevételt nem termelő ingatlanjainkat eladásra kínáljuk, ezek összegét 1 milliárd forintra becsüljük. Amennyiben nem lenne lehetőségünk ingatlaneladásra, abban az esetben 18-20 százalékos kamatlábbal kellene hitelt felvennünk. Jó hír az, hogy több iparűzési adóval kalkulálhatunk az idei évre. A számok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány és az energiaárak növekedése ellenére cégeink összességében fejlődnek és évről-évre egyre több helyi adót fizetnek az önkormányzat büdzséjébe. A 2023-as kilátások nem rosszak, ha nem is több száz millió forinttal, de biztos, hogy bővülni fog az iparűzési adó mértéke és az építményadó is nőni fog, ami arra utal, hogy bővül az ipari létesítmények száma Békéscsabán. Ezen túl az energiagazdálkodás témaköre rendkívüli módon fókuszba került, szinte kéthetente elemezzük a világpiaci árakat, valamint vizsgáljuk az intézmények fogyasztását és szükség esetén beavatkozunk. Bármilyen nehéz is a helyzet, a város igyekszik minden fegyelmezetten és tisztességesen dolgozó munkatársának a munkahelyét megtartani – emelte ki a polgármester.

 

Békéscsaba a levegőből. Fotó: behir.hu

 

A kötelező feladatok ellátásán túl az önkormányzat minden évben törekszik arra, hogy a kultúra, a civil és a sportélet is magas színvonalon működjön a megyeszékhelyen.

– Tudjuk jól, hogy nem vagyunk gazdag város és a civil szervezetek sem azok, ezért szövetkeznünk kell arra, hogy a színes kulturális, sport és civil életet fenn tudjuk tartani. Cél, hogy legyenek rendezvények, események és programok a városban egész évben. Minden olyan pénzügyi alapot megtartottunk, amely lehetőséget ad a profi és civil sportélet finanszírozására, a civil szervezetekkel való kapcsolattartásra. A kultúra tekintetében pedig minden olyan fesztivált, programot meg fogunk szervezni, amelyet a városlakók megszoktak az elmúlt években – mondta a városvezető.

A költségvetésben mintegy 9,2 milliárd forintot különített el az önkormányzat a beruházásokra.

– A folyamatban lévő fejlesztésekről érdemes elmondani, hogy a város legnagyobb beruházása a vége felé közeledik: a piacfejlesztés, a vásártér idén nyáron elkészül. Folytatódik a geotermikus technológia kiépítése a Dobozi út és a Gyulai út környezetében, míg a napelemek már termelik a bevételt Békéscsaba számára. A Wenckheim kerékpárút projekt idén koranyáron zárul. A Munkácsy Negyedben épül a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új épülete, amelynek átadása tavasz végére tehető. A mindennapi közlekedést is érintő beruházás, a József Attila utcát és a Deák utcát összekötő Sztraka-híd elbontása és az új átkelő megépítése a nyáron kezdődik meg. Ezen felül bővíteni fogjuk a Csányi utcán lévő MÁV-sportpályát, de tárgyalunk a kormánnyal tornacsarnok-építésről is. Elkészültek továbbá a tervek a fedett uszodára és a multifunkcionális csarnok építésére. Ezekre önmagában az önkormányzat a forrást nem tudja előteremteni, de bízunk abban, hogy a közeljövőben megtaláljuk a fedezetet ezen fejlesztésekre is – hangsúlyozta Szarvas Péter.

Az önkormányzat az idei évben is segíti azokat a békéscsabai lakosokat, akik hátrányos helyzetben vannak.

– A költségvetésben gondolni kellett azokra is, akik az átlagnál alacsonyabb szinten élnek. A szociális problémák megoldására elkülönítettünk egy segélykeretet, ez 65 millió forintot jelent. Készülünk a téli időszakra is, a szociális tűzifa programot fenntartjuk és 10 millió forintot biztosan fel tudunk majd erre a célra felhasználni. A szociális lakásaink szinte 100 százalékban kihasználtak, de működik a városban a hajléktalanszálló is, ahol komfortos elhelyezést biztosítanak az érintetteknek. Az önkormányzat a forrásszűke időszakban is komoly segítséget nyújt az átlagnál szegényebbeknek – taglalta a városvezető.

Szarvas Péter hozzátette, hogy a költségvetésben 81 millió forintot áll az önkormányzat rendelkezésére tartalékként, amelyet a város váratlan helyzetek bekövetkeztekor használ fel.

További programok »

FEL