Szarvas Péter: Új gyermekmedence kialakítása is szerepel a nyertes pályázatban

2024. június 28. 11:54 | behir.hu

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pénteken délelőtt értékelte a legutóbbi közgyűlés legfontosabb döntéseit.

A polgármester ismertette: a közgyűlés úgy döntött, hogy augusztus 1-jétől a parkolási díjakat inflációkövető módon megemeli. Az óradíjak és a bérletek árai is nőnek, viszont szombaton és vasárnap a továbbiakban sem kell fizetni a parkolásért Békéscsaba közterületein, és egyelőre a parkolási övezetek is változatlanok maradnak.

– Jelenleg szakértők vizsgálják, hogy a parkolási rendszerünkben milyen beavatkozásokat érdemes eszközölni. Ez a munka rövidesen befejeződik, szeptemberben tárgyalja majd a közgyűlés. Ebben szó van arról, hogy lehet-e a parkolási övezeteket bővíteni, és ha igen, akkor milyen területeken. Meg kell nézni azt is, hogy ennek milyen hatása lehet az adott környezetre – tájékoztatott Szarvas Péter.

A polgármester hozzátette, hogy a parkolási jelek felfestésével kapcsolatban is vannak új ötletek, ezt is vizsgálják majd. Megjegyezte továbbá, hogy más megyei jogú városokéhoz viszonyítva a békéscsabai parkolási díjak átlagosnak mondhatóak.

Szarvas Péter beszélt arról is, hogy a Modern Városok Programban szerepel az iparterületek kiszolgálását szolgáló infrastrukturális fejlesztés programelem. Ennek megvalósításához többletforrásért folyamodtak a kormányzat felé.

– Most egy olyan együttműködés formálódik, amelynek értelmében, ha a pótlólagos igény húsz százalékát a város önerőként bevállalja, akkor van esély arra, hogy a hiányzó 80 százalékot a kormány melléteszi. Az önerő ebben az esetben 220 millió forint, a közgyűlés úgy döntött, hogy ezt bevállaljuk. Erről haladéktalanul tájékoztatjuk a kormányzat illetékes szervét, bízva a pozitív döntésükben – emelte ki a polgármester.

Mint mondta, ha ez összejön, akkor megépülhet az észak-nyugati ipari parkhoz a kerékpárút teljes egészében, a Dobozi úton a kerékpárút középső szakasza is teljesen elkészülhet, illetve a Kétegyházi út Tessedik utca sarkán lévő parkolót is felújíthatják majd. 

– Örömteli hírt kaptunk arról, hogy az Árpád fürdő felújítására – meghatározott műszaki tartalommal – benyújtott pályázatunk sikeres lett, és mintegy 900 millió forintot tudunk majd erre felhasználni. A beruházás tartalmaz infrastruktúra-felújítást, a lelátó, az öltözők, a burkolatok korszerűsítését, a két bejárat felújítását. Emellett szolgáltatás-bővítés is lesz: új gyermekmedence, spray-park, játszótér kialakítása is szerepel a tervekben – mondta Szarvas Péter, hozzátéve, hogy remélhetőleg egy még többeket vonzó strand lesz Békéscsabán a fejlesztés végére.

A polgármester gratulált a Lencsési Óvoda új vezetőjének Futaki Krisztiánnak, valamint a Mackó-Kuckó Óvoda ismételten megbízott vezetőjének Orczifalvi Évának. Tájékoztatott arrólis, hogy a Békéscsaba Közgyűlésének Elismerése kitüntetést Seres Sándor újságírónak és Bugyinszki Tamásnak, a polgárőr egyesület elnökének ítélte oda a testület, míg a Békéscsaba Ifjúságáért kitüntetést a Békéscsabai Extrémsport Egyesület és Nagy Istvánné pedagógus, művelődésszervező kapja. 

További programok »

FEL