Szarvas Péter: A Wenckheim-kerékpárút építése 2022-ben tovább folytatódik

2022. február 10. 13:26 | Erdei-Kovács Zsolt

Az elsősorban a kikapcsolódást, aktív pihenést szolgáló, több mint 20 kilométer hosszú kerékpárút megvalósítása az idei esztendőben is gőzerővel folytatódik, a többi között megépül a szabadkígyósi kastélyhoz vezető 4 kilométeres aszfaltcsík is.

– Alföldi város vagyunk, természetes módon síkvidéki adottságokkal, amelyek igencsak alkalmassá teszik településünket a kerékpározásra. Békéscsabán az átlagnál jóval többen bicikliznek, úgyhogy a város vezetésének igenis van felelőssége abban, hogy javítsa az infrastruktúrát – fogalmazott Szarvas Péter polgármester. Hozzátette, az eltelt időszakban nem volt olyan év, amikor nem adtak át új szakaszokat vagy ne újítottak volna fel meglévő, műszakilag elavult részeket. A beszélgetés helyszínén, a Ligeti soron szintén új út épül, ami a Wenckheim-kerékpárút szerves része.

A kerékpározás és a kerékpárút építés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egy ilyen építkezés egyrészt a biztonságot szolgálja, ami nálunk azért is különösen fontos, mert a baleseti statisztikák alapján a biciklisek nem csupán részvevői, hanem sok esetben okozói is a baleseteknek. Alapvető feladat tehát a közlekedésbiztonság javítása, s ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy fizikailag is elkülönüljön a kerékpáros forgalom. A figyelem azért ettől még nem lankadhat, akkor sem, ha a bringás ténylegesen külön úton halad. A biztonság mellett az egészség megőrzése is kiemelt szerepet játszik.

A Póstelek és Gerla településrész közötti erdei kerékpárút az egyik legszebb szakasz - Fotó: E.K.Zs./behir.hu
 
Békéscsaba valóban kerékpárosbarát település

– Jó hír, hogy a Wenckheim-kerékpárút építése a 2022-es évben tovább folytatódik, idén meg fog épülni a jaminai bányatavaktól a szabadkígyósi kastélyig vezető, mintegy négy kilométer hosszú szakasz is – részletezte a városvezető, majd pedig kitért arra is, hogy a legjobb esetben a nyáron, nyár végi időszakban már lehet majd ezt az utat használni. – Országos összehasonlításban is megállja a helyét az az állítás, hogy Békéscsaba ténylegesen kerékpárosbarát település. Az infrastruktúra fejlesztésével évről-évre több a lehetőség a biztonságos kerékpározásra és a Kerékpárosbarát település címet is rendre elnyerjük – ismertette Szarvas Péter.

Azt is hozzáfűzte, hogy ezt a rangot szeretnék a továbbiakban is megőrizni. Békéscsaba nem rendelkezik várral és nem tekinthető a borturizmus kiemelt célpontjának sem, a kulturális turizmus azonban kiemelt szerepet játszik és ez még inkább így lesz a Munkácsy-negyed befejezésével – fejtette ki. Azt is elmondta, ha szeretnénk turistákat csalni a városba, akkor a kerékpározás egy igazán jó hívószó, hiszen az aktív turizmus nagymértékben növekedett az eltelt időszakban. Rengetegen választanak olyan úticélt szabadidejük eltöltésére, ahol jó lehetőségek adódnak a testmozgásra, az edzésre, és adott esetben a kerékpározásra.

Minél több jó minőségű kerékpárúttal rendelkezünk, annál inkább fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, s a Wenckheim-kerékpárút megépítése éppen ezt a célt szolgálja. Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is nagy szerepet szánnak a kerékpárút építéseknek. A Ligeti soron épülő új kerékpárút mindössze 500 méter hosszú, a jelentősége azonban mégsem elhanyagolható. Ez az aszfaltcsík azért játszik nagy szerepet, mert a Békési utat köti össze a Gyulai úttal. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az utcában található óvoda környékén továbbra is megmaradjanak a parkolási lehetőségek.

A Wenckheim-kerékpárút egy része a jaminai bányatavak csücskétől a szabadkígyósi kastélyig vezet - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

A Wenckheim-kerékpárút teljes hossza meghaladja a 20 kilométert

A városvezető tájékoztatása alapján tudható, hogy ezen a szakaszon összesen 21 kiszáradt, elöregedett fát vágtak ki a megvalósítás során, amelyeket mindenképpen pótolni fognak. A csemeték helyét már kijelölték, a kivitelező kötelezettsége ezeket elültetni. A Wenckheim-kerékpárút teljes hossza meghaladja a 20 kilométert, ebből több mint 10 kilométer új építésű; ebbe a kategóriába sorolható a Ligeti sori fél kilométeres szakasz is. A Kétegyházi úton lévő és a Kerekegyházi úton lévő, valamint a szabadkígyósi kastély felé menő utak összesen megközelítőleg 6 kilométert tesznek ki, míg a pósteleki kastély és a Gerla városrész közötti pedig nagyjából 2,5 kilométeres.

Felújítással érintett egy legalább 10 kilométer hosszú szakasz, s ezen belül külön említésre érdemes a legnépszerűbb, a Lencsési úti hídtól a Veszei hídig húzódó, mintegy 4 kilométeres útvonal is. Ez utóbbi szélesebb és korszerűbb lett, örömmel használják, birtokba vették a bringások. Érdemes a személyes vetületeket is megemlíteni, hiszen Szarvas Péter is rendszeresen kerékpározik. – Nem vagyok nagyon vad bringás, inkább csak jó időben szeretek kerékpározni – fogalmazott, téli hidegben és esőben nem ül nyeregbe.

A Ligeti soron épülő új kerékpárút mindössze 500 méter hosszú, a jelentősége azonban mégsem elhanyagolható - Fotó: Varga Marianna/békéscsabai polgármesteri hivatal

 

Tavasszal, nyáron és ősszel szívesen biciklizik és emellett futballozik, valamint teniszezik is. Kedvenc szakasza nincs, szereti a várost, szívesen közlekedik kétkerekűvel.

További programok »

FEL