Szarvas Péter: Jelenleg 16 fő van hatósági házi karanténban Békéscsabán

2020. március 25. 16:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Március 24-én 16 személy volt Békéscsabán hatósági házi karanténban – tájékoztatott Szarvas Péter. A polgármester hozzátette: egyik érintett sem igényelte az önkormányzat segítségét, ellátásukat a családjuk biztosítja. Hangsúlyozta: jelenleg nincs elrendelve tömeges hatósági házi karantén a városban.

A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátását az önkormányzatok végzik, amennyiben ezt az érintettek igénylik. A kötelező karanténban lévőket folyamatosan ellenőrzi a hatóság, hiszen biztosítani kell, hogy ők ne hagyják el tartózkodási helyüket.

Szarvas Péter kérdésünkre elmondta, hogy gyorsan kialakították a hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásának protokollját. A polgármester hozzátette: jelenleg nem igényelte senki az önkormányzati segítséget. Hangsúlyozta: jelenleg nincs elrendelve tömeges hatósági házi karantén Békéscsabán, amennyiben változik a helyzet, és többen kerülnek hatósági házi karanténba, illetve többen igénylik az önkormányzati ellátást, akkor azonnal biztosítani tudják a segítséget. Mint mondta: munkatársaikat felkészítették, és megkapják a megfelelő védőfelszerelést is a feladat biztonságos ellátásához.

– Arra kell készülnünk, hogy amennyiben igényelné valaki a napi ellátást, akkor azt azonnal biztosítani tudjuk, ennek megszervezése megtörtént, a tárgyi és személyi feltételek rendelkezésre állnak – tájékoztatott Békéscsaba polgármestere. Mint mondta: ha valakik orvosi javaslatra vagy előírásra – például felsőlégúti panaszok esetén – önkéntes karanténban tartózkodik, akkor az úgynevezett házi segítségnyújtást igényelheti a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központnál. Az intézménynél évek óta jogszabályi háttér alapján több száz embernek nyújtanak segítséget. A központhoz kell az igényt bejelenteni, és szükség esetén onnan tudják az ellátást biztosítani. Szarvas Péter hozzátette: a koronavírús miatt kialakult járványügyi helyzetben az önkormányzatnak csak a hatósági házi karanténban tartózkodóknak és a 70 év felettieknek kötelező ellátást nyújtani.

További programok »

FEL