A csabai önkormányzat 58 idős, önkéntes karanténban élő békéscsabainak segít

2020. március 25. 18:12 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A koronavírus-járvány negatív hatásai leginkább a szépkorúak körében érezhetők és ők a legveszélyeztetettebbek, tehát rájuk kell legjobban vigyáznunk; ezért fokozott gyorsasággal és hatékonysággal oldottuk meg ezt a feladatot – mondta Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a behir.hu megkeresésére.

A 70 évnél idősebb személyek ellátását a jogszabály értelmében oldja meg a város, amennyiben bejelentkeznek a békéscsabai önkormányzatnál és igénylik a segítséget.

– A kedd délutáni adatok alapján 58 olyan személy volt, aki 70 évnél idősebb és önként vállalta, hogy nem hagyja el a lakóhelyét, valamint kérte az önkormányzatot arra, hogy oldja meg az ellátást. A város segít a napi egyszeri meleg étel biztosításban, a bevásárlás megoldásában és a gyógyszerek beszerzésében, valamint azok házhoz szállításában – hangsúlyozta Békéscsaba polgármestere. Szarvas Péter hozzátette: az önkormányzati intézmények esetében a humánerőforrás átcsoportosítást sikeresen és gyorsan megoldották. A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya végzi a munka szervezését.

A polgármester kiemelte: az érintetteknek kötelező megtéríteni a megvásárolt termékek, a melegétel, illetve a gyógyszerek árát, tehát mindenkinek ki kell fizetni a házhoz szállított termékek költségét. Mint mondta, a tapasztalatok szerint a szépkorúak – főleg a 70 év felettiek esetében – a készpénzforgalom a legjellemzőbb, sok nyugdíjasnak nincsen bankszámlája, így nem működik sem a kártyás fizetés, sem az átutalásos fizetés. Ezért a kollégáik a borítékban elhelyezett készpénzt kesztyűben veszik el, illetve abban adják vissza a visszajárót. Azok a kollégák, akik az ellátást biztosítják, minden védőfelszereléssel – szájmaszkkal, gumikesztyűvel – rendelkeznek, így a szépkorúak, és az önkormányzat munkatársai is biztonságban vannak. Szarvas Péter hozzátette: az ellátást önkormányzati járművekkel oldják meg; a meleg ételt a helyzetre való tekintettel egyszer használatos, eldobható csomagolóanyagban viszik el az idősekhez.

A polgármester emellett felhívta a figyelmet arra, hogy internetes felületen lehet (ide kattintva) bejelenteni az igényt a 70. életévüket betöltött személyek ellátására, emellett az érintettek telefonon vagy emailben is jelezhetik az igényüket.  Ebben az esetben is nyilvántartásba veszik a jelentkezőt, és biztosítani fogják az ellátást.

"Eddig azt tapasztaltuk, hogy jó néven veszik a segítséget az érintettek. Békéscsabán fegyelmezetten viselkednek, az otthon tartózkodók pontosan érzik, hogy az ő érdekükben történik az önkéntes házi karantén vállalása" – összegezte a tapasztalatokat Szarvas Péter.

További programok »

Itthon

Térzene és megemlékezés Gyulán

A Térzene Program újabb állomásaként ezúttal a Farkas Fúvósötös adott komolyzenei koncertet Gyulán, a Várkertben. A koncert előtt nem sokkal pedig a Gyulai Október 23. Alapítvány helyezett el koszorút a vár falán a pozsonyi csata emlékére.
2020. július 4. 19:25
FEL