Szaktantermet avattak a békéscsabai iskolában

Gazsy Endre tiszteletére rajz szaktanteremet avattak a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában. Több egykori tanítvány – akik ma már sikeres festők – is kiállította festményét az ünnepségen.

A Csiribá énekkar nyitotta meg az ünnepélyes átadót. A gyerekek így emlékeztek vissza a pedagógus feleségére, aki – az elmondások alapján – gyönyörűen énekelt. A megnyitón jelen volt több egykori diák is.

– Bánkúthoz fűződő emlékeimet idézik a képek a gyerekkoromból. Ez a színtere annak az élményvilágnak, amit a Gazsy házaspár jelentett nekem – fogalmazott Szemenyei Sándor.

Nemcsak egykori tanulók, de egy volt diáktárs is tiszteletét tette az iskolában.Az ötödévesek úgy farsang idején egy színdarabot mutattak be Peer Gynt című drámát választottuk. Bandi volt Peer. és egy színésznél sokkal jobban játszott – mondta el a volt osztálytárs, Nagy Jánosné Sitkey Erzsébet.

Az eseményen az egykori polihisztor gyermekei, unokái is részt vettek és emlékeztek meg édesapjukról.

– Sok minden volt, ami ellen tiltakoztam. Tiltakoztam azok ellen a dolgok ellen, amiket csinált az apukám, hogy mindig ment, hogy miért nem velem van, de ma már pontosan tudom, hogy nagyon jó életem volt – tette hozzá ifj. Gazsy Endre.

Az intézményvezető hangsúlyozta, az iskolában hagyomány, hogy elkeresztelnek egy-egy termet és nagyon örült, amikor felmerült Gazsy Endre neve.

– Ő tényleg egy rendkívüli ember volt, egy rendkívüli tanár, akinek az egész életműve példa a pedagógustársadalomban és azért is vállaltam fel, hogy legyenek ilyen tanári példák a világban. Fontos, amikor a tanári presztízs esetleg nincs azon a szinten, ahol lennie kellene. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy meghatározó a tanár személye, és mindig vannak rendkívüli pedagógusok – fejtette ki a Kazinczy Ferenc Általános Iskola intézményvezetője, Laczkó Irén.

A megnyitó alkalmából emlékkiállítás is nyílt a csabai festők egykori nagy mesteréről, a tárlat december 15-ig tekinthető meg.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,