Szakmai nap a Közös kincseinkért

2018. november 29. 15:34 | Kugyelka-Zámbori Eszter

„Közös kincseinkért” címmel rendezték meg azt a konferenciát, amelyre a Békés megyei közművelődési intézmények és kulturális célú civil szervezetek képviselőit várták csütörtökön. A szakmai napot a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete szervezte meg.

 

 

A konferencia célja, hogy a kulturális közösségeket formáló szakemberek és önkéntesek tapasztalatot cseréljenek – emelte ki a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője. Sipos Andrea hozzátette: a tapasztalatcserének köszönhetően a közösségek fenn tudnak maradni.

– A társadalom szempontjából a helyi aktivitás nagyon fontos. Az, hogy ezek a közösségek tevőlegesen, aktívan és cselekvő módon tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy a polgárok jobban érezzék magukat a településeken. Ezáltal a települések is nagyon sokat fejlődnek – mondta el Sipos Andrea.

Több mint egy évtizede kimagaslóan erős mind a kulturális, mind a közművelődési területen a civil szektor tevékenysége Békés megyében – hangsúlyozta Závogyán Magdolna. A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője hozzátette: ezzel párhuzamosan olyan kulturális szakemberek dolgoznak a megyében, akik az elmúlt 10-12 évben országos szinten is meghatározói voltak a közművelődésnek.

– A 97. évi 140-es törvény módosításából a Békés megyei szakemberek is kivették a részüket. Nem csak abban volt szerepük, hogy a törvénymódosítás milyen irányban alakult, hanem a megyei szinten végezett 10-15 éves szakmai tapasztalatukat is tudta törvényerejű szintre emelni a kormány – tájékoztatott Závogyán Magdolna.

Az egész napos konferencián délelőtt a megyei civil szervezetek és közösségek mutatkoztak be, délután pedig a civil közösségek tagjainak tartottak konzultációt többek között a pályázatokról és a jogszabályokról.

További programok »

FEL