Szakiskolák, egyetemek, cégek – megnyílt a kétnapos pályaválasztási vásár

2021. október 13. 18:32 | Hidvégi Dávid

Szerdán nyílt meg a Békés Megyei Pályaválasztási Vásár, amelyet már több mint 22 éve rendeznek meg folyamatosan Békéscsabán. A kétnapos rendezvényen bemutatkoznak a megye közép- és felsőfokú oktatási intézményei, innovatív technológiát alkalmazó munkáltatói és a pályaválasztást segítő szervezetek.

Szerdán közel négyezren látogattak ki a pályaválasztási vásárra. Az esemény tavaly a pandémia miatt elmaradt, így akkor az iskolák személyesen nem tudták megmutatni képzéseiket az érdeklődő diákoknak.

– Jelen vannak a középfokú és felsőfokú intézmények, a duális képzésben résztvevő munkáltatói szervezetek, valamint az egyéb szervezetek, amelyek a pályaorientációs munkában érintettek – mondta megnyitó beszédében a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Orosz Tivadar, amikor ismertette a jelenlévő kiállítókat.

A pályaválasztási vásár a Békés Megyei Kormányhivatal egyik legnagyobb rendezvénye a közfoglalkoztatási kiállítás mellett. Idén 35 közép- és 3 felsőoktatási intézmény, valamint 5 kamara és 31 munkáltató állított fel standot az eseményen.

– Több mint 100 kiállítóhely mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyek a fiatalokat várják. Két csoportra fókuszálunk, akik tudják, hogy mit szeretnének a jövőben, illetve azokra, akik még nem tudják, hogy mit szeretnének. Mindkettőre van megoldás, de a lényeg mégis a jó szakképzésen van. A munkáltatókkal együttműködve képzőhelyeket létesítünk a duális képzést előtérbe helyezve – fogalmazott Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, Takács Árpád.

A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a pályaválasztási vásár segít igazodási pontokat adni a fiataloknak. Herczeg Tamás hozzátette: szeretnék, ha a diákok a tanulmányaik befejezése után Békés megyében vállalnának munkát.

– Megmutatják a potenciális munkáltatók, hogy milyen lehetőségek vannak náluk. Rengeteg olyan szakma van, amely most már Békés megyében is hiányszakma. Azt talán tudni érdemes, hogy a kormányzat által indított ösztöndíjrendszer programban tavaly 68 ezren vettek részt az országban, ma már duplaannyian vannak, számukra is sok lehetőséget kínál ez a vásár – mondta az országgyűlési képviselő.

Olyan cégek is érkeztek a rendezvényre, amelyek együttműködnek a szakközépiskolákkal.

–  A pályaválasztási vásáron való részvétellel a Linamar Hungary Zrt. elsősorban az utánpótlásbiztosítást tűzte ki célul. Nemrégiben nyílt egy új gyáregységünk, ahová jól képzett szakemberekre van szükségünk – mondta a Linamar Hungary Zrt. toborzási specialistája, Fórián Ildikó.

A szakközépiskolák mellett gimnáziumok is megjelentek a vásáron.

– Egy jó gimnáziumban eltöltött 4 év és egy emeltszintű érettségi jó belépőül szolgál bármelyik felsőoktatási intézménybe, mi ezért várjuk sok szeretettel a hozzánk érkezőket. Különböző programokkal készültünk, többek között szeretnénk megmutatni az intézményünk arculatát, hogy milyen sokszínű a tagozatok közötti választási lehetőség – emelte ki Zámori Ida, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.

A rendezvényre érkező diákok különféle szakmákat próbálhatnak ki, de részt vehetnek egyéni pályaorientációs tanácsadáson is.

További programok »

Itthon

Aszalógépet és befőző automatákat adományoztak

A Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetési beszállítási lehetőségei címmel tartott sajtónyilvános eseményt a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban.
13:38
FEL