Békésben is bíznak a jó almatermésben

2023. július 1. 08:00 | Csiffáry Zsuzsanna

Korábban is beszámoltunk arról, hogy a termelők almából jóval pozitívabb eredményekre számítanak a tavalyi mennyiséghez képest. Az egyik vármegyei családi kertészet ügyvezetője számolt be stábunknak a jelenlegi mezőgazdasági helyzetről.

Roszik Attila, szarvasi születésű, háromdiplomás növénytermesztő mérnök és növényvédelmi szakmérnök 1998 óta dolgozik a MOROKO-FARM Kft-nél, amelynek 2015 óta ügyvezető igazgatója. A cég 1800 hektáron szántóföldi növénytermesztést folytat, ebből évente 200 hektár szántóföldi kertészeti növénytermesztés: zöldborsó, ipari paradicsom. 2010-ben édesanyja vezetésével családi gazdaságot alapítottak. 2020-ban ugyanezen tagokkal megalapították a Tecnofruit CSMT-t 245 ha szántóföldi földhasználattal, ami családi tulajdonban van. 

A MOROKO-FARM Kft., a családi gazdaság, a CSMT és az integrációban termelő gazdaságok is a DélKerTÉSZ tagjai, így az értékesítés a TÉSZ-en keresztül történik. Roszik Attila gyermekei szintén a gazdaságban dolgoznak. Fia Bence az ültetvényben a növényápolási, növényvédelmi munkákért felel és az értékesítést bonyolítja, míg Fanni lánya az ápolási, karbantartási munkákban, az alkalmazottak munkájának szervezésében vesz részt.

További céljai a családi gazdaság gyümölcs területének bővítése a következő 5-6 évben, hasonló intenzív technológiával. Más gyümölcsfajokat is szeretnének telepíteni, szóba jöhet a cseresznye és a szilva.

– Széles területet tudhatunk magunkénak, ami csepegtetett jéghálóval ellátott földrészt is jelent. A termőföld 60 százalékát teszi ki az 5 éves, és 40 százalékát a 3 éves almafa. Termésátlagban arra számítunk, hogy növekedni fog, éppen ezért mert a fiatal növény folyamatosan erősödik. Tavaly sajnos 20 százalékos fagykárt szenvedtünk, szerencsés, hogy ez az idei évben elmaradt. A növényvédelem szempontjából mindent megtudtunk gátolni, rovarok tekintetében steril az almaültetvényünk – fogalmazott Roszik Attila. 

Az ügyvezető hozzátette, hogy egy almafa intenzíven 15 évig tudja a minőségi termést biztosítani. Mint kiderült, a kertészettől nem messze helyezkedik el a hűtőházuk is, amelyet stábunk is megtekinthetett.

– Az előző évben készült el a hűtőházunk, a legújabb technológiai követelményeknek megfelelően. A légzáródó kamrákba nagyságrendileg 850 tonna alma fér be. A légzáró zsilipekkel a szén-dioxid szintet lehet szabályozni, ami azért fontos különösen, mert az alma sejtlégzését lelassítja. Ez azt jelenti, hogy maga az érési folyamat is lelassul és tavasszal is tudunk friss almát adni a vásárlóknak – hangsúlyozta Roszik Attila. 

 

További programok »

Gazdaság

Több mint 41 milliárd forint értékben valósultak meg öntözésfejlesztő projektek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást.
2024. június 21. 15:05
FEL