Javában zajlik az aratás Békés megyében

2021. július 13. 18:36 | Papp Ádám Sándor

Idén is több mint 100 ezer hektáron vetettek őszi búzát és árpát a Békés megyei gazdák. Ugyan a szakemberek még csak az aratás elején járnak, az árpából kiváló, míg a búzából közepes évre számítanak. Utóbbi betakarítása körül-belül 2 hét múlva be is fejeződhet, amennyiben nem esik nagy mennyiségű csapadék.

Idén a megszokottnál később kezdődött az őszi búza aratása a szélsőséges időjárás miatt Békés megyében. A kora tavaszi fagy több helyen maradandó kárt tett a terményben. Nem tudott kellően bokrosodni a búza, így kisebbek lettek a kalászok. A búzaszemekre azonban így sem lehet panasz. Az őszi árpával bevetett területek 90 százalékán már befejeződött az aratás és jó a termés átlaga is. Az őszi búzánál a közepesnél talán jobb termésre számítanak.

– Még nagyon az elején vagyunk, olyan 40 százalék körül-belül a betakarított mennyiség. 60-65-70, egy-két táblában 80 mázsát is mértek a gazdák. Ami bejött a raktárba, annak 80 százaléka malmi minőség volt – fogalmazott Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke.

Békés megyében mintegy 131 ezer hektáron, 8 növényfaj aratása zajlik jelenleg. A gazdák az összes terület mintegy 52 százalékát már be is takarították.

– A termésátlagok az árpából kifejezetten jók, 7 tonna körüli a lejelentett termésmennyiség. A búzánál is hasonló a szint jelenleg. Annál talán a beltartalmi érték gyengébb, olyan közepes körül van – erről már Roszik Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei alelnöke beszélt.

Az őszi árpa felvásárlási ára tonnánként 56 ezer forint körül alakul. A takarmány minőségű őszi búzáért jelenleg megközelítően 60 ezer, az étkezési minőségűért 64 ezer forintot adnak tonnánként.

További programok »

Gazdaság

Lakást venne? Ez a portál segíthet!

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt.
11:46
FEL