Súlyos problémákat okoz az aszály Békés megyében, kevesebb termés várható

2022. július 6. 12:35 | Hidvégi Dávid

Az aszály miatt jóval kevesebb őszi árpát arathattak a gazdák és az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának közleményében. Bár az idei gabonatermés az átlagosnál kevesebb lesz, Magyarországon ebben az évben biztosított a szükséges mennyiség.

Békés megyében az őszi árpát csaknem 31 ezer hektáron már learatták, most nagy erőkkel az őszi búza betakarítása zajlik. A gazdák súlyos nehézségekkel bajlódnak az aszály miatt. Idén feleannyi termés várható, mint az előző évben. Az ország keleti-délkeleti részében a szárazság történelmi méreteket öltött: tavaly ősz közepe óta például Szarvas környékére mindössze 70 milliméter csapadék érkezett. Ez utóbbi az országos, éves átlagnak alig több, mint a nyolcada!

– Az őszi vetésűek tenyészidőszakában elmondható ebben a térségben, hogy 150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból. Ez nagy mértékben befolyásolja a termésátlagokat. Sajnos a búza nagysága jóval kisebb, mint az eddigi esztendőkben. Kisebb a kalász, kevesebb szemmel telített növény – mondta Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának elnöke.

A legtöbb helyen alacsony a búza, ráadásul az aratás végéig az aszállyal érintett területekre nem látszik számottevő csapadék érkezése. A megyei gazdák őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be. Az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. A búzaaratással a területek 30 százalékán, az össztermés eddig 90 600 tonna, az átlag hektáronként 3 tonna.

– Amikor aszályos volt az idő korábban, akkor is bőven 60-70 mázsa felett volt a termés. Most sajnos ezzel a 30-40 mázsával kell beérnünk. Hiába jó az ára, hiszen 10-12 ezer forint mázsánként a kereskedői rész, de olyan drágulás volt tavasszal és ősszel, meg amikor vetettük és műtrágyáztunk, hogy ez a 30-40 mázsa egy jó erős nullára jön ki. Viszont a minőség talán jobb – fogalmazott Bozó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatóságának alelnöke.

Június végére a 300 ezer hektárt is meghaladta aszálykár bejelentéssel érintett területek nagysága – jelentette be Nagy István agrárminiszter, keddi kondorosi látogatását követően. Hangsúlyozta: történelmi mértékű aszály sújtja Európát és Magyarországot is. Az agrárminiszter javaslatot tesz a kormánynak, hogy a végleges és jogos gazdálkodói kárigények alapján egészítse ki a kárenyhítési alap forrásait. Mint mondta: az elmúlt öt évben több mint háromszorosára, tízezer fölé nőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a kormányzat által támogatott díjjal kötöttek aszálykárra biztosítást. Kiemelte: éppen ezért a kormány többletforrást biztosít a díjtámogatott aszálybiztosításokhoz.

– Így lehetővé válik az aszályhoz kapcsolódó biztosítási díj 65 százalékának kifizetése támogatásként a gazdálkodók számára. A biztosítóktól pedig azt kérem, hogy a termelők aszálykárait a megkötött biztosítások alapján, a lehető legteljesebb mértékben és leggördülékenyebben térítsék meg. Minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell a gazdákat és mindent meg kell tennünk a biztonságos élelmiszerellátás érdekében – emelte ki. Egy korábbi interjújában hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon ebben az évben biztosított a szükséges gabonamennyiség.

További programok »

Gazdaság

Több mint 41 milliárd forint értékben valósultak meg öntözésfejlesztő projektek

A mezőgazdasági termelés biztonságának fenntartásában, a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében az öntözés fejlesztése meghatározó jelentőségűvé vált a megváltozott klimatikus viszonyok között. Az Agrárminisztérium több mint száz újabb gazdálkodói öntözésfejlesztési projekthez biztosít most forrást.
2024. június 21. 15:05
FEL