Idén nagyobb almatermésre számítanak a szakemberek

2023. június 27. 11:00 | Csiffáry Zsuzsanna

A tavaszi fagyos időjárás következtében kevesebb cseresznye- és meggytermésre számíthatnak a vásárlók. Úgy tűnik azonban, hogy az alma jobban sikerül, hiszen az elmúlt évek fagyos és aszályos időjárása miatti terméskiesés után idén jobb termésre számítanak a szakemberek.

Az idei, hazai meggytermés a jelenlegi kilátások alapján mintegy 15-20 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi, 64 ezer tonnás eredménynél. 

Kiss Gábor, a Hunapfel Kft. termelési igazgatója korábban kiemelte, hogy a csapadékos időjárás és a hűvös miatt elhúzódott a virágzás, így nehezen tudtak védekezni a külső hatások ellen. A jobb eredmény elérése érdekében sok méhcsaládot, illetve a hideg és a szeles időjárás miatt még poszméheket is telepítettek az ültetvénybe.

A meggy mellett a cseresznye is hasonló helyzetben van, az időjárási hatások fajtánként és termesztőkörzetenként eltérőek, nehezen becsülhetők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerszervezetekkel együtt igyekszik orvosolni a jelenlegi helyzetet.

 

Roszik Attila bemutatja az almafa kötéseket (Fotó: behir.hu)


A tavaly az őszi esőkkel ugyan egy hosszú ideje tartó aszályos állapotnak szakadt vége, a tél enyhe és csapadékos volt, a tavasz pedig hűvös, ami korántsem volt optimális az almaültetvények számára. A fagy helyenként idén is komoly problémát okoz, de összességében kisebbek voltak a károk.

– 5 éve telepítettük az ültetvényünk egy részét, területünk 40 százaléka pedig 3 éves. Arra számítunk, hogy több lesz idén az almatermés, éppen azért, mert a fiatal növény erősödik. Ami még nagyon szerencsés volt az idei évben az, hogy nem volt fagykárunk, amely tavaly 20 százalékos volt. A növényvédelem szintjén mindent meg tudtunk gátolni, így gyakorlatilag steril a terület kórokozók és kártevők szempontjából – fogalmazott Roszik Attila, a Roszik Gyümölcskertészet ügyvezetője. 

A hűvös tavasz azonban korlátozta a méhek mozgását, így a szokottnál gyengébben sikerült a beporzás. Ennek ellenére akár 50 százalékkal is meghaladhatja az idei termés mennyisége az előző évit. 

További programok »

Gazdaság

FEL