Rendőrnap Békéscsabán

2019. április 25. 19:01 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Szent György napja a magyar rendőrség napja, ezért a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bemutatókkal várta az érdeklődőket csütörtökön, Békéscsaba főterén. A rendezvényen játékos programokkal és vetélkedőkkel mutatták be a rendőrség munkáját a gyerekeknek. Az érdeklődők közelről szemügyre vehették a járműveket, a fegyvereket és a felszereléseket is.

 

 

A Szent György napjához kapcsolódó rendezvény célja az, hogy bemutassa a rendőrség munkáját. A gyerekek körében a legnagyobb sikert a járművek szirénája aratta, de nagy érdeklődéssel próbálták fel a készenléti rendőrség védőfelszereléseit és vették kézbe a fegyvereket is.

 

A Rendőrnapon közelebbről szemügyre vehették a rendőrség eszközeit az érdeklődők. Fotó: Tóth Áron

(Fotó: Tóth Áron)

 

De nem csupán a gyerekek érdeklődését keltették fel a különböző eszközök, hanem a felnőttekét is. Békéscsaba polgármestere például a büntetés-végrehajtási intézet rabszállító autója mellett próbálta ki, hogy milyen érzés, ha a rendőrök megbilincselnek valakit.

– A megyei rendőr-főkapitányság egy nagyszabású bemutatót szervezett, ahol a tűzoltók munkájával és a büntetés-végrehajtásban dolgozó kollégák munkájával is lehet ismerkedni, így került rám a fém bilincs. De még egyszer hangsúlyozom, ezt nagyon jó lenne elkerülni a való életben. Ez is fontos dolog, mert ez a felvilágosító munka egyrészt közel hozza a fiatal korosztályhoz és hozzánk is a rendőrök munkáját – mondta el Szarvas Péter. A polgármester hozzátette: mindannyian tiszteljük a rendőrök munkáját, tudjuk, hogy a biztonságunkat nekik köszönhetjük, és Szent György napján ünnepeljük azokat a rendőröket, akik lehetővé teszik azt, hogy Békéscsaba az egyik legbiztonságosabb megyeszékhely az országban.

A rendezvényen a Békéscsabai Mentőállomás munkatársai is részt vettek, akik az újraélesztés alapjait is megtanították a gyerekeknek.

 

A Rendőrnapon közelebbről szemügyre vehették a rendőrség eszközeit az érdeklődők. Fotó: Tóth Áron

(Fotó: Tóth Áron)

 

– A rendőrség meghívásának örömmel tettünk eleget, és lehetőséget nyújtunk az ideérkezőknek, hogy megtekintsék egy mentőautó betegterét. Emellett az újraélesztésre tudjuk tanítani az érdeklődőket, amely egyben az Országos Mentőszolgálat küldetése is, hiszen szeretnénk azt, hogy minél többen elsajátítsák az újraélesztés algoritmusát – mondta el Kárász László, a Békéscsabai Mentőállomás vezető mentőtisztje.

Társszervként a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai is részt vettek a Rendőrnapon, ahol bemutattak egy tűzoltófecskendőt, és egy füstsátorral is készültek a gyerekeknek.

– Erre a rendezvényre kihoztunk egy füstsátrat, ez mindig a gyerekek nagy kedvence. A sátrat szépen lesötétítjük, befüstöljük, és a kicsiknek egy úgynevezett menekülőkámzsában kell megkeresniük a tűzoltó felszereléseket – mondta el Gombos Erik, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A bűnmegelőzési, illetve a baleset-megelőzési szakemberek a gyermekeknek játékos programokkal, vetélkedőkkel készültek, emellett a felnőtteket a hétköznapokban hasznos tanácsokkal látták el.

– Nagyon fontos az, hogy bemutassuk a munkánkat. Azt, hogy miért is dolgozunk egészen pontosan. Sokszor mondom azt, hogyha megkérdeznek bárkit, hogy mi a legfontosabb az életében, azt mondja, hogy legyünk egészségesek és legyünk biztonságban. Ilyen formában úgy gondoljuk, hogy a rendőrség egy olyan fajta értékért – a biztonságért – dolgozik, ami mindenkinek fontos – hangsúlyozta Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A magyar rendőrség Szent György napján emlékezik meg történetéről, valamint a hosszú ideje kiváló szakmai teljesítményt nyújtó rendőrök munkáját is elismerik.

 

További programok »

FEL