A legkisebbek is kipróbálhatták, milyen mentősnek lenni

2018. május 9. 20:33 | Horváth Szabolcs

Lélegeztettek, törött csontokat tettek sínbe és újraélesztettek az ovisok. Sőt, volt közülük olyan is, akit hordágyon szállítottak el – persze mindezt csak játékból. Békés megyében már évek óta megrendezik a mentők napját, amikor a legkisebbek tapasztalt szakemberek segítségével pillanthatnak be a szakma kulisszatitkaiba.

 

 

Hófehérke és a hét törpe történetét mesélte el a legkisebbeknek szerdán délelőtt az egyik békéscsabai mentőorvos azért, hogy az óvodások is megértsék, mit miért kell tenni életmentéskor. De arról is szólt, hogy csókkal csak a mesében lehet valakit felébreszteni, a mentősöknek azonban erre más eszközeik vannak. Egy gyors "képzés" után az apróságok ki is kipróbálhatták a szívmasszázst és az újraélesztést, amely elsöprő sikert aratott az ovisok körében.

 

 

A mentők napját minden évben hasonlóképp ünnepli a mentőszolgálat – árulta el a Békéscsabai Mentőállomás vezető mentőtisztje, aki szerint amellett, hogy a kicsik kulisszatitkokat tudhatnak meg a mentősök mindennapjairól, komoly érdeklődőkké válhatnak.

– A kíváncsiságból szakmaszeretet is lehet. Vannak olyan kollégák, akiknek az első élménye a mentőautóval egy óvodás, akár iskolás kori emlékhez fűződik, hiszen betekintést kaphattak a mentőállomás hétköznapjaiba, megismerkedhettek az eszközökkel – fogalmazott Kárász László.

Békéscsaba polgármestere szerint rendkívül nehéz a mentősök dolga, ezért az, aki ezt a szakmát választja, feltétlen tiszteletet érdemel. Mint mondta, mindig kellenek olyanok, akik tovább viszik ezt a hivatást.

– Nagyon fontos, hogy legyenek a társadalomban olyan emberek, akik képesek és tudnak másokért jót tenni. Ez az üzenete a mentősök munkájának – összegzett Szarvas Péter.

 

További programok »

FEL