Programozott robotok versenyeztek Békéscsabán

Kétnapos robotprogramozási megmérettetésnek adott otthont a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Szakgimnáziuma. A II. Békéscsabai SzC Nemes-Linamar Országos Lego Robotprogramozási Versenyre kétfős csapatok érkeztek az ország számos pontjáról. A házigazdák mindkét kategóriában harmadik helyezést értek el.

A robot szumó volt az egyik kategóriája a békéscsabai országos robotprogramozási versenynek, emellett  robottervezés- és programozás megmérettetései is várták a fiatalokat.

– A tervező, illetve programozó kategóriában tulajdonképpen egy pályakövetés a feladat. Egy előre megrajzolt pálya követését kell végrehajtania a robotnak, és közben feladatokat is el kell végeznie – kvázi szimulálva akár egy ipari folyamatot. A versenyen egy dobókockát kellett minden egyes kis utcában odébb tolnia a robotoknak, és el kellett jutni a pálya végére – mondta el Kovács Levente. Az intézmény szakmai igazgatóhelyettese hozzátette: a tanulók ezzel a versennyel hasznos tudásra tesznek szert, amennyiben informatika, vagy gépészet területén tanulnak tovább, de a problémamegoldó gondolkodás bármely műszaki területen nagyon fontos.

Az országos versenyen pontosan meg volt határozva, hogy milyen elemekből kell felépíteni a robotokat, de emellett az is, hogy milyen méretű és súlyú lehet az. A robotok programozásához szükséges informatikai eszközöket a verseny helyszínén biztosították.

– Azt mondtuk régen, hogy videojátékozásból nem lehet megélni. Manapság pedig az egy külön szakma, hogyha valaki gamer. Azt pedig egyértelműen látjuk, hogy az automatizálás és a robotika az egy nagyon komoly szakma lesz a jövőben, ezért minden fiatalt támogatni kell abban – aki ehhez tehetséget érez –, hogy kibontakoztathassa magát – emelte ki a Parászka Tibor, a Linamar Hungary Zrt. humánpolitikai igazgatója.

Parászka Tibor hozzátette: az ipari folyamatok digitalizációja, és az automatizálás egyszerűsítése egyre nagyobb szerepet töltenek be az iparágukban ezért tartja fontosnak a vállalat, hogy egy ilyen versennyel a robotika iránt érdeklődő fiataloknak támogatóként lehetőséget biztosítson a tapasztalatszerzésre.

A versenyről még több fotót és videót a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma, illetve a névadó szponzor közösségi oldalán nézhetnek meg.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , , , ,