Programkavalkád a Munkácsy Negyedben

2023. április 15. 17:12 | Csiffáry Zsuzsanna

A kulturális intézmények számos interaktív programra várták a békéscsabaiakat szombaton. A „Nyílik a Negyed! Egy nap Munkácsyval” címet viselő rendezvénysorozat szervezői több helyszínen kínáltak kikapcsolódási lehetőséget. Az érdeklődők többek között különböző tárlatokat tekinthettek meg, kézműves programokon vehettek részt és bábelőadást is megnézhettek.

Az eseménysor egyik helyszíne a Békés Megyei Könyvtár volt, ahol párhuzamosan több programot is szerveztek. 

– Ez a nap nemcsak számunkra fontos, hanem a Munkácsy Negyed többi intézményének is. Ennek kapcsán rendeztük meg a kézműves vásárunkat. A nap további részében a „Fölszedtem a sátorfám” című művészeti projektet is megtekinthették az érdeklődők, amelynek anyagát az evangélikus gimnázium diákjai alkották meg – mondta el Juhász Zoltán igazgató. 

Fotó:Behir.hu/Máthé Csongor

Nyíri Eszter, a személyre szóló apró tárgyakat is beleilleszti dekorációs alkotásaiba.

A könyvtár szervezésében délután újabb állomásához érkezett az a városismereti sétákat felvonultató sorozat, amely a „Csabai Kalandozások a Munkácsy Negyedben” címet viseli. 

A kézműves standok gazdagságát a Portéka Kézműves és Termelői Közösség tagjai szolgáltatták. A csapat csoportvezetője, Árgyelán Erzsébet kiemelte: kulcsfontosságú, hogy a kézművesek és a termelők mindent maguk állítsanak elő. A 23 tagot számláló közösség igyekszik minél több rendezvényen megjelenni, népszerűsítve ezzel a kézzel és házilag gyártott termékeket. Aki ellátogatott erre a programra, vásárolhatott házi szappant, mézeskalácsot, szörpöt, tökmagolajat és csipkével ékesített apróságokat is. 

Nyíri Eszter, a közösség tagja profiljában szeretné felhívni a vásárlók figyelmét az újrahasznosítás lehetőségeire. 

Fotó:Behir.hu/Máthé Csongor

A könyvtár munkatársai a digilaborban is várták a látogatókat.

A Munkácsy Mihály Múzeum kézműves foglalkozásai telt házzal zajlottak. Bácsmegi Gábor igazgató elmondta, hogy a „Munkácsy fürdőzik”, és az „Égi csillag tiszta fénye” című tárlat adta az alapötletet a kézműves foglalkozások megszervezésében, az itt elkészített tárgyakat a résztvevők hazavihették magukkal.  

A Munkácsy Emlékházban is volt lehetőség hasonló elfoglaltságra, de az érdeklődők az 1800-as évek végén használt kerékpár bemutatón is részt vehettek. Az intézmény munkatársai emellett tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket. A naphoz csatlakozott a Csabagyöngye Kulturális Központ az Intim Torna Illegál koncertjével, míg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház Yael Rasooly: Paper Cut című felnőtt darabbal kapcsolódott. 

 

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
2024. február 20. 19:21
FEL