Az ültetéstől kezdve mindig vannak apróbb munkálatok, például kacsolni kell az epret, hogy ne vegye el az epret a tőtől és szépen fejlődni tudjon a növény. Emellett az elszáradt leveleket is eltávolítják, mikor van ilyen.
Ebben az időszakban a késői fagy ellen pedig fátyolfóliával védekeznek, illetve biológiai védelemmel a növények kondícióját is javítják, hogy az ne reagáljon érzékenyen a mostani időjárásváltozásra. A fóliasátraknak pedig estére mindig becsukják a nyílásait, és este itt is használják a fátyolfóliákat.
– Emellett még poszméhek is segítik a munkánkat. Mivel nincsen napsütés és hűvös van, ezért a méhek nem járnak be a fóliasátrakba, így poszméhcsaládokat telepítettünk a fóliasátrakba, így most ők segítik a beporzást – fogalmazott Povázsayné Kovács Kitti, a Kovács Farm marketing menedzsere, majd kiemelte, hogy már nagyon várják, hogy teremjen az eper és elkezdődjenek az első szedések. Ez várhatóan a hónap végén esedékes.
Povázsayné Kovács Kitti és Kovács Sándorné; fotó: Bere Mátyás / Behir.hu
– Sokaknak már elvonási tünetei vannak, hiszen már közel egy éve nem ettek magyar termelői epret. Nagyon sok vitamin van az eperben, ami kell az embereknek. A fóliában április 20-a környékén kezdünk szedni, majd a szabadföldi epret május közepétől szedjük. Ez a szezon egészen június 20-ig eltart – mondta a Kovács Farm termelője Kovács Sándorné.
Összegzőül pedig azt érdemes kiemelni, hogy a helyi termelők epreit hamarosan, meg lehet találni a Békéscsabai Piacon és a termelőknél. Erre pedig azért érdemes felkészülni, mert e legellenőrzöttebb, legfenntarthatóbb és legfrissebb gyümölcs mindig a hazai, és azon belül is az, ami lokálisan terem meg kis és közepes gazdaságokban.