Összesen 2 millió 800 ezer forint adomány gyűlt össze a jótékonysági bálon

2024. február 23. 19:20 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Három év kényszerű szünet után újra városi jótékonysági bált rendeztek Békéscsabán, a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában január utolsó szombatján. A rendezvény idei kedvezményezettjei a Békéscsabai Bartók Béla Kórus Egyesület és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Mindkét civil szervezet egyenként 1 millió 400 ezer forintos támogatáshoz jutott a bálnak köszönhetően, amelyet jelképesen Szarvas Péter polgármester adott át pénteken.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület hat éve működteti a Tégla Népművészeti Alkotóházat, amelyet igyekeznek részben a békéscsabaiaknak, Békés megyeieknek, de a Kárpát-medencéből ide látogatóknak is otthonossá varázsolni – emelte ki Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke az ünnepi alkalmon. –  Nagyon sok mindent kellett már eddig megvalósítani, és most a belső villanyvezetéket kell kicserélnünk, mert, ahogy mondani szoktam, ez olyan 1848 előtti. Még porcelán foglalatok vannak bennük és folyamatosan kimegy a biztosítékunk, tehát ezt próbáljuk meg rendben hozni a támogatásból. Csak ez az összeg nyilván nem lenne elegendő, de hálistennek a Csoóri-támogatásból is kaptunk hozzá jelentős összeget.

 

A másik kedvezményezett, a Békéscsabai Bartók Béla Kórus Egyesület elnöke arról számolt be, hogy a fellépéseik finanszírozására fordítják az adomány nagy részét.

– Fontos hogy ezt most megkaptuk mert sajnos a pályázati pénzek nem jöttek össze úgy, ahogy szerettük volna. A kórus tudásának a gyarapítására használjuk fel a támogatást. Kórustalálkozókra megyünk, és ott szeretnénk helytállni, elvinni Békéscsaba jó hírét is egyúttal. Először az Erkel Színházban megyünk Budapestre, ahol a Dalár napon veszünk részt, egy egész napos műsorfolyamban amikor is önállóan műsorral is fogunk szerepelni a színpadon. Majd az esti István, a király előadásban fogjuk énekelni a betétdalokat a több száz fős közönséggel együtt. Ez mindig nagyon nagy élmény szokott lenni, most már harmadszor leszünk ilyen találkozón – emelte ki Jároli Józsefné, hozzátéve: a tavaszi Eisenstadtba tervezett közösségépítő kiránduláshoz is jól fog jönni a támogatás.

 

Szarvas Péter az adomány átadásakor úgy fogalmazott, hogy több szempontból is jól sikerült a januári jótékonysági bál, hiszen egyrészt egy jó hangulatú, magas színvonalú esten vettek részt azok akik megvásárolták a belépőjegyet a másik nagy öröm pedig az volt, hogy rengeteg segítő szándékú személy vett részt  az eseményen – vagy adott esetben utólag adományozott.

– A bevételekből levontuk a kiadásokat és a két kedvezményezett a Bartók Béla Kórus Egyesült, illetve a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egyaránt 1,4 millió - 1,4 millió forintos adományban részesült az adományozók jóvoltából. Ezúton is köszönöm szépen a segítséget, a támogatást – hangsúlyozta Szarvas Péter. A városvezető hozzátette: a két civil szervezet hosszú évek óta fontos, meghatározó tényezője Békéscsaba kulturális életének. A vegyes kar rengeteg fellépéssel színesíti a csabai zenei palettát, és nemcsak Békéscsabán, hanem az egész országban, valamint határon túlra is viszik a csabai kóruszene jó hírnevét. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület pedig a hagyományőrzést, a népi hagyományok átadását tűzte zászlajára, melyért sokan összefogva dolgoznak hosszú évek óta.

További programok »

Kultúra

FEL