Országos óvodapedagógiai konferencia Békéscsabán

Békéscsaba ad otthont pénteken és szombaton az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesület XXIV. Tavaszi Országos Konferenciájának. Az óvodapedagógusok szakmai szervezete ezen az eseményen ismerteti az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jóváhagyott alternatív pedagógiai program új részleteit.

Házigazdaként a békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda és a Mackó-Kuckó Óvoda szervezte meg azt az országos konferenciát, ahová 50 településről érkezett csaknem 270 óvónő. Az eseményen a szakmai egyesület elnöke ismertette az óvodapedagógiai program új részleteit.

– Nemzetépítőkké tudunk válni úgy, ha a múltat tisztelni tudjuk. Talán azért is adatott meg nekünk, hogy sikeresen az első magyar óvónő program alternatívává vált Magyarországon – hangsúlyozta Nagy Jenőné, az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” Óvodapedagógusok Országos Szakmai Egyesület elnöke.

Az „Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel” alternatív programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hagyta jóvá. A pedagógiai programot szakmailag a tárca részéről Lizanecz Edina kisgyermekkori óvodai referens értékelte az eseményen.

– Az érzelmi nevelés és a művészeti nevelés együttes hatása egyszerűen csodálatos. Ezt nem lehet eltitkolni, ezt nem lehet mással helyettesíteni. A művészetek eszközeivel nevelés, és a kreativitás hangsúlyozása is biztosítása mellett szakmailag segíti a gyermekek önállóságának, egészséges öntudatának és önmegvalósításának alakulását és fejlődését – emelte ki Lizanecz Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kisgyermekkori-óvodai referense.

A humor, az érzelemgazdag művészet és a felfedezés együttes élménye biztosítja ezt az érzelmi biztonságot nyújtó egészséges, és világra nyitott személyiségfejlődést– mondta el Lizanecz Edina. Hozzátette: az egyes művészeti tevékenységek korai megismertetése egyrészt formálja a gyermekek érzelemvilágát, látásmódját, másrészt egy kreatív problémamegoldó gondolkodásra is sarkallja őket.

A kétnapos esemény résztvevőit a város polgármestere is köszöntötte.

– Az az óvodai környezet, ami ma Magyarországra, Békés megyére és Békéscsabára is jellemző, megadja azokat a feltételeket, megadja azt a támogatást, ami kell és szükséges a gyermek személyiségfejlődéséhez. Megadja azokat a nevelési, óvodapedagógiai módszereket, amivel biztosított a tehetségek felkutatása – mondta el Szarvas Péter. A polgármester megjegyezte:  Békéscsaba önkormányzat a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy az óvodákban futó tehetséggondozó programokat megfelelően tudja támogatni.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,