Hamarosan egy szobor is megerősíti, hogy Békéscsaba kerékpárosbarát

2020. április 8. 09:16 | Hidvégi Dávid

Újabb szoborral gazdagodik Békéscsaba, amely többek között azt is bemutatja, hogy a megyeszékhely egy kerékpárosbarát város. A Kossuth- és Munkácsy-díjas Mihály Gábor szobrászművész nívós alkotása kap helyet a közeljövőben Békéscsabán. Az Olimpia - Kerékpározók című szobor eredetije Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeum nagy kertjében áll.

Az alkotást maga a szobrászművész Mihály Gábor ajánlotta fel, aki több szálon kötődik a városhoz. A szobor második változata 2015 májusa óta Budapesten állt, a volt hullámvasút előtti helyen. Az eredeti marad Lausanne-ban, hiszen az még 1993-ban került oda a Magyar Olimpiai Bizottság ajándékaként.

Békéscsaba alpolgármestere elmondta: a szobor átvételét támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a megyeszékhely közgyűlése is. Varga Tamás hozzátette: most érkeztek el a közel egy éves folyamat első mérföldkövéhez.

– Számos nagy köztéri alkotás található az országban, ezekből az egyik ez a remekmű lesz, amely elsősorban a sportot jeleníti meg. Kerékpárosokat ábrázol csatlakozva ezzel az olimpia évéhez és ahhoz, hogy Békéscsaba egy kerékpárosbarát város – fogalmazott az alpolgármester.

Illusztráció (forrás: Szarvas Péter fb. oldala)

Illusztráció - (Forrás: Szarvas Péter Facebook oldala)

A sportág négyféleképpen is képviselteti magát a nyári olimpiai játékokon, hiszen rendeznek BMX, hegyi és országúti, illetve pályakerékpár versenyeket is.

Békéscsaba polgármestere elmondta: az elhelyezéssel kapcsolatban több lehetséges helyszínt is megvizsgáltak. Szarvas Péter hozzátetette: elsősorban az elhelyezkedést, az illő környezetet és láthatóságot vették figyelembe, így esett a választás ideiglenes helyszínként a Jókai színház előtti térre. A szobor végleges helye a jelenleg felújítás alatt álló városi sportcsarnok előtt lesz.

– Az önkormányzat tisztelettel elfogadja Mihály Gábor szobrászművész és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. felajánlását. Az Olimpiai - Kerékpározók című szobrot térítésmentesen átvesszük és a Munkácsy Mihály Múzeum kezelésébe adjuk – részletezte a városvezető.

A 2020-as tokiói olimpiát a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották. A szobor végül így nem az ötkarikás játékok évében, hanem egy évvel korábban érkezik Békéscsabára.

További programok »

FEL