1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Békéscsabán

2022. október 23. 14:02 | Hidvégi Dávid

A Békéscsabai Jókai Színház Vigadó termében emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire. Az eseményen a színház társulata ünnepi műsorral tisztelgett a város júliusban elhunyt 56-os hőse, Fekete Pál emléke előtt. A megemlékezés zárásaként megkoszorúzták Nagy Imre mártírhalált halt miniszterelnök szobrát.

A vasárnapi megemlékezés a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető főispán beszédével kezdődött, amelyben elmondta: Fekete Pál egy olyan bölcs ember volt, aki mindössze 27 esztendősen lett a Békés megyei forradalmi bizottság elnöke. Takács Árpád úgy fogalmazott: a békéscsabaiak sokat köszönhetnek Pali bácsinak.

– Főként azt, hogy itt élhetünk, hiszen a diplomáciai érzékének és bátorságának köszönhető az, hogy a megtorlást követő időszakban nem volt tömeges vérontás a térségben – fogalmazott a főispán. 

 

 

– Tisztelet és hála, az öröksége mindannyiunkat kötelez. Fekete Pál az az ember, aki 1956-ról azt mondta, hogy ez a lelkiismeret forradalma volt, ez az, ami nekünk iránytűként kell szolgáljon – fogalmazott. Emlékeztetett: a mai szabadságunk az 56-os forradalom és szabadságharcból sarjad. 

Az eseményen a Békéscsabai Jókai Színház társulata ünnepi műsorral tisztelgett a város júliusban elhunyt 56-os hőse, Fekete Pál emléke előtt, valamint mindazokra, akik életüket adták a magyar hazáért.

– A múltunkra mindig emlékeznünk kell. 1956 egy olyan időpontja a magyar történelemnek, amikor a magyar nép, nemzet kiállt az önrendelkezési jogáért és megmutatta a szabadság vágyát. A nemzet megmutatta a haza iránti elkötelezettségét és azt, hogy az elnyomás iránti küzdelemben milyen ereje van – emelte ki a térség országgyűlési képviselője, Herczeg Tamás.

 

 

Az ünnepi műsort követően a megjelentek átvonultak a Nagy Imre térre, ahol a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj kíséretében megkoszorúzták a mártírhalált halt miniszterelnök szobrát, majd az esemény zárásaként elhelyezték az emlékezés mécsecseit.

– Október 23-a az ünnepe annak a bátorságnak, annak a hazáért való feltétel nélküli odaadásnak, amit 66 évvel ezelőtt a forradalmárok tanúsítottak mind Budapesten, mind Békéscsabán. A megyeszékhelyen külön meg kell emlékeznünk Fekete Pálról, aki élére állt a forradalmi tanácsnak – mondta Varga Tamás, a város alpolgármestere.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Ittasan bántalmazta és rabolta ki kerekesszékes ismerősét az endrődi férfi

A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és kifosztás bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 51 éves büntetett előéletű gyomaendrődi férfival szemben, aki egy mozgáskorlátozott kerekesszékes férfit rabolt ki.
09:20
FEL