A Trianon 100: Megkoszorúzták a Szentháromság szobrot

2021. június 4. 13:08 | Vári Bianka

A Trianon 100 emléksorozat újabb állomása a Damjanich és a Wesselényi utcák kereszteződésében a Szentháromság szobor megkoszorúzása volt.

Békéscsaba önkormányzata tiszteletét fejezte ki péntek délelőtt – a május 30-án felszentelt –,  a Damjanich és a Wesselényi utcák kereszteződésében található Szentháromság szobornál. Az emlékezés virágait Szarvas Péter polgármester, Varga Tamás alpolgármester, Nagy Ferenc alpolgármester, Szatmári Csaba ügyvéd és Koltai Gábor rendező helyezték el.

 

 

Szarvas Péter elmondta, hogy a négyméteres alkotás mind szakrális, mind világi motívumokat is tartalmaz, a szentháromság liturgiáját idézi meg, ugyanakkor tartalmazza három királyunk: Szent István, Szent László és Szent Imre domborművét is.

A szobor a Trianoni emlékezés jegyében született – fogalmazott a polgármester. A magyar nemzet tagjai összetartoznak, hiába élnek ma is több mint öt millióan a határainkon kívül.

 

fotó: behir.hu (Tóth Bianka)

Fotó: behir.hu/ Tóth Bianka

 

– Gondoljunk azokra, akik nem Magyarországon élnek, és akik sokszor szenvednek attól, hogy az éppen fennálló politikai hatalom miatt nem érezhetik a nemzethez tartozónak magukat. Sokszor hallunk elbeszéléseket, gondolatokat, emlékezéseket a határainkon kívül élő magyar barátainktól erről – mondta Szarvas Péter. 

Hozzátette: a "hiszek Magyarország feltámadásában" sor arra utal, hogy a magyar nemzet tagjai bárhol is éljenek a világon, folyamatosan és nyugodt körülmények között tudják azt vallani, hogy a magyar nemzethez tartoznak.

További programok »

Kultúra

Jövő héten indul a Jankay Art Apartman program

Jankay Art Apartman elnevezéssel indul az ország első képzőművészeti tehetségfeltáró programja augusztus 25-én, Békéscsabán. A művészetek kedvelői a workshopokkal színesített, négy napon át tartó programon ismerhetik meg a meghívott fiatal alkotóművészeket, este pedig bemutatkozó vetítéseket nézhetnek meg az Árpád sor 2. szám alatt.
2022. augusztus 12. 18:46
FEL