Optimizmus az agrárium értékelőjén

2021. június 29. 13:01 | Sipos Gábor

A mostoha időjáráshoz képest jó eredménnyel büszkélkedhetnek a megyei gazdák és a szakemberek bizakodóan néznek az idei év termelésére – hangzott el azon az értékelőn, melyet kedden délelőtt tartottak a Békés megyei agráriumról.

A békéscsabai Munkácsy Hotelben tartott féléves értékelőn pozitív hangulatban számoltak be az érintettek az elmúlt időszakról. Mint elmondták, a koronavírus miatt kialakult bizonytalanságot a megye agráriuma átvészelte és a gazdák szorgalmának, valamint Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Békés Megyei Kormányhivatal akcióterveinek köszönhetően nemcsak átvészelték az elmúlt időszakot, hanem bizakodva tevékenykedhetnek a továbbiakban. 

Csak Békés megyében mintegy 30 ezer tagja van annak a gyorsinformációs rendszernek, amelyet a Békés Megyei Kormányhivatal hozott létre. A tagok azonnal értesülnek minden változásról, havonta több hírlevélben értesítik őket az aktualitásokról és szabályváltozásokról, valamint tájékoztatást kapnak a lehetőségekről. A NAK és a Magyar Gazdák Országos Szövetsége is kiválónak minősíti a kormányhivatallal már négy éve tartó együttműködést.

– Az elmúlt egy év bizonyította azt, hogy a járvány ellenére, amikor a kormányhivatal a védelmi bizottságot, az oltási munkacsoportot és a helyi járványvédelmi központot működtette az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza veszélye miatt, a gazdák tették a dolgukat: vetettek, szántottak, arattak és gondozták az állataikat. Közben beadták a kérelmeiket, a támogatások igénylését és minden gördülékenyen működött annak ellenére, hogy komoly járványban voltunk. Ez azt mutatja, kitűnő élelmiszerbiztonság mellett a megyei gazdákra számíthatnak a megyében és az országban élők. Mint az ország éléskamrája, el tudjuk látni az országot élelmiszerrel – mondta Takács Árpád kormánymegbízott.

Békés megyében mintegy 440 ezer hektárra, 14 ezer támogatási kérelem érkezett a kormányhivatalba, jelenleg ezek értékelésével és feldolgozásával foglalkoznak, fő feladatként pedig a kifizetések lesznek előirányozva. A megyei gazdák 40-45 milliárd forint kifizetésére számíthatnak majd. A Békés Megyei Kormányhivatal és a NAK már elkészítette 27 pontból álló második féléves akciótervét, amelyben a következő időszak legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak.

 

A gazdák nem csak a járvánnyal küzdöttek

– A megye agráriumának van jövőképe és van kitartása. Az eredmények sem maradnak el, hiszen az összefogással – a kormány részéről a segítségnyújtás, a gazdák részéről a szorgalom, a hozzáértés és a kitartás meghozza a gyümölcsét és optimistán nézünk az aratás, valamint az őszi betakarítás elé – hangsúlyozta Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke.

A termelőknek a koronavírus-járványon kívül is rengeteg gonddal kellett megküzdenie a gazdasági évet tekintve. A gazdák körében a koratavaszi szárazságot és a sokáig elhúzódó hideget követően az április végi, május eleji csapadék és felmelegedés okozhatott optimizmust. A növénykultúrákat tekintve a megyében az őszibúzából 101 ezer hektár, rozsból 300 hektár, őszi árpából 22 ezer hektár, tritikáléból 3500 hektár, őszi káposztarepcéből 1600 hektár vetésére került sor.

– A jelenlegi előrejelzések szerint a növények mintegy 70 százaléka jó minőségűnek tekinthető, 20 százaléka közepes minőségű lesz. A gyengének minősített 10 százalék jellemzően a belvíznek és a fagykárnak köszönheti minőségi jelzőjét – emelte ki a NAK megyei elnöke.

További programok »

Gazdaság

FEL