Szakmakóstoló: Interaktív tábor a kétegyházi szakiskolában

2022. július 2. 15:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága a "Szakmakóstoló" nyári pályaorientációs hetet. A programnak a Kétegyházi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont.

Az eseményre mintegy húsz, 7. osztályos általános iskolás jelentkezett. A program felépítését szoros napirendhez kötötték, így minden nap más szakmák rejtelmeit mutatták be a diákoknak.  A pályaorientációs hét alkalmával a résztvevőknek lehetőségük nyílt az iskolában folyó oktatás, valamint a tangazdaságban zajló munkavégzés megismerésére.

A szakmai vezetőség a bemutatókat azért szervezte interaktívra, hogy a tanulók tudatosabban választhassanak iskolát és szakmát.  Az intézmény igazgatója elmondta, hogy ilyen létszámra számítottak ami a szakmák iránti érdeklődést jelenti. Gyarmathy Zsolt hozzátette, hogy a diákok nagy lelkesedéssel fogtak hozzá a tábor szakmai programjaihoz. 

– Városi iskolákból ez egy nagyon jó paraméter. A táborozó diákok, olyan iskolákból érkeztek, ahol nem a mezőgazdaság a fő profil. Ennek ellenére hatalmas az érdeklődés és a lelkesedés – fogalmazott az intézményvezető.

A főként Elekről és Gyuláról érkezett diákok többek között a lakatos és a kovács szakma munkafolyamataiba pillanthattak be, illetve ki is próbálhatták azokat, csakúgy, mint az ördöglakat elkészítését. A tanulók emellett betekintést nyerhettek a gépészeti alapismeretekbe, de a traktorvezetés iránt is nagy volt az érdeklődés.

A tábor résztvevői között akadtak olyanok is, akik megosztották stábunkkal, hogy mi volt a kedvenc programjuk a szakmakóstoló héten. 

– Kis faluban élek, ahol mezőgazdasággal foglalkoznak, így tudtam, hogy nekem ide kell jönnöm. Legfőképpen a gépész része érdekel nagyon, a földművelés és a traktorok – mondta el Mórocz Bence

– Anyukám mondta, hogy sok program lesz ebben a táborban, ami érdekelhet, tényleg igaza lett. Nagyon örülök, hogy eljöttem, leginkább a traktorvezetés és az állatos előadások érdekeltek – fogalmazott Biró Márton Benedek

A főbb tevékenységi területek, mint például a növénytermesztés, az állattenyésztés is nagy figyelmet kapott, a diákok többek között a lovak patkolásával is megismerkedhettek. A szakmai vezetők a botanikai tanulmányokra is szántak időt, ugyanis a kijelölt mezőgazdasági területekről különböző terméseket gyűjtöttek be, amelyekből később tárgyakat készítettek, majd virágot is ültethettek. Az állatokkal kapcsolatos foglalkozások esetében az oktatók kiemelték, hogy nagyon fontos a gazda felelős hozzáállása a jószágaihoz. Erre játékos módon vezették rá a táborozókat, hiszen még egy malac örökbefogadására is volt lehetőség.

A táborban a legkiemelkedőbb mezőgazdasági tevékenységek mellett a fiatalok konyhai tudását is igyekeztek fejleszteni, közösen készítettek kókuszgolyót, de aktív pihenésre, sportolásra is szántak időt. A diákok a hét egyik napján egy permetező drón bemutatóját is láthatták. Multyán Krisztián előadó elmondta, hogy az eszközt nem csak manuális vezérléssel lehet irányítani az adott földterületen.

– Többször mutattuk már be itt a gépeket a diákoknak, továbbá itt a szakiskolában is szeretnénk mezőgazdasági drónpilóta képzést indítani – tette hozzá az előadó. 

Az egyhetes program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával és finanszírozásával zajlott.

További programok »

FEL