Operatív törzs: A gyógyultak száma ma már közel duplája az aktív betegekének

2021. január 14. 13:30 | Mikóczy Erika

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy a járvány lassítása eredményesnek bizonyult, túl vagyunk a második hullám tetőzésén, és ma már a gyógyultak száma közel duplája az aktív betegek számának.

A tájékoztatón elsőként Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette, hogy az elmúlt 24 órában maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 197 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, a jogszabály hatálybalépése óta pedig összesen 19 529 fővel szemben. 161-en az önkormányzati rendeletek ellenére sem viselték a maszkot közterületen, közülük 48 embert figyelmeztetésben részesítettek, 57-et helyszíni bírsággal sújtottak, 56-ot pedig feljelentettek. További 4 emberrel szemben azért intézkedtek, mert a tömegközlekedésben nem viselt maszkot, 32-en pedig bevásárlóközpontban nem vagy nem megfelelően hordták a védőeszközt.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 702 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 506 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályokat nem vették figyelembe.

Kiss Róbert beszélt arról is, hogy szerdán 2709 hatósági házi karantént rendeltek el. Jelenleg 25 646-an vannak hatósági házi karanténban. 

 

Müller Cecília: A gyógyultak száma 220 304 fő, az aktív fertőzötteké 116 266 fő

 

Müller Cecília a legfrissebb járványügyi adatokat ismertette, eszerint az elmúlt 24 órában 1926 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 347 636 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 (50-99 éves korú) többségében krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 066 főre emelkedett.

Kiemelte, hogy Magyarországon a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően túl vagyunk a második hullám csúcsán, lefelő menő tendencia tapasztalható. Azonban amellett, hogy folyik a védőltások beadása, továbbra is oda kell figyeleni a szabályok betartására.

Hangsúlyozta azt is, hogy ma már közel duplája a gyógyultak száma az aktív betegekhez képest: 220 304 fő meggyógyult, az aktív fertőzöttek száma pedig 116 266 főre csökkent. 

Jelenleg 4689 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 344-en vannak lélegeztetőgépen.  

Müller Cecília beszélt arról, hogy szerda estig összesen 96 101 fő kapott oltást hazánkban, folytatódik az  egészségügyi dolgozók, valamint  idősotthonban lakók és dolgozók oltása, akik után a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók oltása következik. 

Mint mondta, jelenleg a Pfizer és a Moderna vakcinából áll rendelkezésre oltóanyag, a szállítás gyorsasága az Európai Uniótól függ. Hozzátette: a kormány úgy döntött, hogy a magyar emberek életének és védelmének érdekében az uniós beszerzésen túl egyéb forrásokat is keres (erről Gulyás Gergely részletesen beszámolt a csütörtöki Kormányinfón).

Itthon

Letartóztatta a bíróság a fizetés nélkül távozó vendéget - videóval

Mentősnek adta ki magát, úgy utazgatott az országban egy férfi. Vendégházakban szállt meg, majd fizetés nélkül távozott. A gyanú szerint öt megyében követett el bűncselekményeket. A gyulai rendőrök Pest megyében elfogták és Békéscsabán, a Békés megyei rendőrség fogdájában adtak neki szállást.
08:15
FEL