Gulyás Gergely: „Kínai vakcina beszerzésén is dolgozunk”

2021. január 14. 11:35 | Mikóczy Erika

Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le összesen öt gyártótól. Az uniós oltóanyag-beszerzés sajnos lassú, más megoldásokat is keresünk – jelentette ki Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

– Az új év kezdetét is a koronavírus határozza meg a világban mindenütt, így Magyarországon is. Alig több mint két hónapja vezettük be azokat a korlátozó intézkedéseket, amelyek a mai napig hatályban vannak. Ezek hatására, a szabályok betartásának köszönhetően túl vagyunk a járvány második hullámának a csúcsán, és az adatok szerint Magyarországon a járvány visszaszorulóban van. December vége óta egyértelműen csökken a fertőzöttek és az elhunytak száma – fogalmazott Gulyás Gergely a Kormányinfón, hozzátéve, hogy ez nem európai jelenség, Spanyolországban például csak a tegnapi napon 38 ezer új fertőzöttet regisztráltak.  

A miniszter beszélt arról, hogy a tavalyi évben az egy évvel korábbi adatokhoz képest mintegy kilencezerrel többen hunytak el, ami a koronavírus számlájára írható.

Kiemelte azt is, hogy a magyar járványügyi intézkedések következetesek, világos szabályokat hoztak november elején, amelyeket továbbra is fenn kell tartani az orvosok, virológusok szerint is.

 

 „A munkahelyek védelmét illetően a legjobban teljesítő országok között vagyunk”

 

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy Magyarország Európában a legjobban teljesítő országok között van, ami a munkahelyek védelmét illeti.

– Azt ígértük, hogy ahány munkahelyet a vírus megszüntet, annyit újra létre fogunk hozni. Segítséget fogunk adni ahhoz, hogy megőrizzék a meglévő munkahelyeket, illetve új munkahelyek jöjjenek létre. Most először komoly rész-sikerről is be tudunk számolni: 4000 emberrel többen dolgoztak Magyarországon decemberben, mint egy évvel korábban – hangsúlyozta a miniszter. Mint mondta, természetesen most is vannak gazdasági nehézségek, de ma 4,5 milliónál is többen dolgoznak, és ez azt mutatja, hogy eredményesek voltak a gazdasági intézkedések.

 

Meddig kell fenntartani a szigorításokat?

 

Gulyás Gergely megjegyezte, folyamatosan számos kérdést kapnak azzal kapcsolatban, hogy meddig kell még fenntartani a szigorításokat.

– Két út van ezek enyhítésére, az egyik, ha a járványgörbe tartósan alacsonyan marad, és olyan kevés lesz a megbetegedések száma, hogy a tavalyi első hullám utáni időszakhoz hasonlóan, ezt megtehetjük. A másik lehetőség: ha sikerül az átoltottságot olyan mértékűre növelni, ami már garanciát jelent arra, hogy legalább a legveszélyeztetettebbek már nem kaphatják el a vírus – szögezte le a miniszter.

 

Magyarország eddig 19,7 millió oltóanyagot kötött le az Európai Unión keresztül

 

Mint mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több vakcinát kapjon az ország. Eddig Magyarország 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le az Európai Unión keresztül, öt gyártótól. Gulyás Gergely úgy vélte, hogy azonban például az Egyesült Királyság vagy Kína is gyorsabban gondoskodott az oltóanyagokról, mint ahogyan azt az Európai Unió teszi. A Külügyminisztérium és kormány azon dolgozik, hogy mielőbb, minél több vakcinát szerezzenek be.

Elmondta, hogy eddig hazánkban összesen 96 100 embert oltottak be, az unión keresztül beérkezett oltóanyag mennyisége most 129 860 ember beoltására elengedő.

Hozzátetette, hogy Kínából is tervezik olyan vakcina beszerzését, amellyel eddig már több mint 20 millió embert oltottak be, és már több országban engedélyezett, de tárgyalnak az oroszokkal is. A kínai Sinopharmmal gyakorlatilag megállapodott kormány, a gyógyszerészeti intézet engedélyén múlik, hogy mikortól lehet alkalmazni ezt a vakcinát.

Ismertette, hogy az egészségügyi dolgozók után most a szociális otthonokban oltanak, majd a 60 éven felüli krónikus betegek kerülnek sorra. Ha van elegendő vakcina, akár napi 500 ezer embert is be lehet oltani. Ezt senkinek nem teszik kötelezővé, de a kormány oltáspárti, kampányt indítanak annak érdekében, hogy minél többen jelentkezzenek oltásra. Emlékeztetett arra, hogy érdemes regisztrálni az oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

További programok »

FEL