Gulyás Gergely: Nincs itt a lazítás ideje

2021. március 18. 11:11 | Vincze Attila

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy mivel a számok rendkívül rosszak, így egyelőre nincs itt a járványügyi intézkedések lazításának ideje. Kiderült, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelenti be a következő hetek terveit.

Közel vagyunk a harmadik hullám csúcsához - mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A számok rendkívül rosszak, és ezt előre is jelezték a szakemberek - tette hozzá. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyben még van szabad kapacitás. További 11 ezer szabad kórházi ágy és 1700 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van. 

Gulyás Gergely közölte, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. Az oltás folytatódása a járvány elleni küzdelem legfőbb fegyvere. Ha az oltásszámokat nézzük, akkor az unióban a második helyen állunk - emelte ki. A miniszter arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a szabályokat, hogy csökkenjen a kapcsolatok száma. Hozzátette: ha kellően sokat oltunk, akkor nem lesz negyedik hullám. Már csak hetekben és napokban kell számolni a lazításokig - mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a nyitás érdekében indított konzultáció nagyon népszerű volt, amit ma este nyolckor zárnak le, és az eredményeket a hétvégén nyilvánosságra is hozzák. A konzultáció alapján döntenek majd a különféle lépésekről.

Orbán Viktor péntek reggel jelenti be a következő hetek terveit - jelentette be Gulyás Gergely. Minden vakcinára szükség van, és ezért szereztünk be nyugatról és keletről vakcinákat - tette hozzá.

A védettségi igazolványok postázása is folyik. Aki akár oltást kapott, akár a betegségből felépült, az védettségi igazolványt kap postán - mondta Gulyás Gergely. Újabb vakcinabeszerzési lehetőségek vannak, de erről csak szerződéskötést követően adnak tájékoztatást - fogalmazott. Az AstraZeneca-oltás védettséget nyújt, nem jár mellékhatásokkal - tájékoztatott a miniszter. 

Elhangzott az is, hogy Magyarország csak ellenőrzött és biztonságos vakcinával olt. Ha egy biztonsági ellenőrzés nem ért véget, akkor értelemszerűen nem oltják el az adott ellenanyagot - hangsúlyozta Gulyás Gergely. Másrészt a második oltásra is félre kell tenni. Érdemi különbség nincs a keleti és nyugati vakcinák között - tette hozzá.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a következő időszakot mindenki próbálja elviselni, mert megfelelő mennyiségű oltottság esetén nem lesz szükség újabb zárásra. A szakértők szerint a harmadik hullám csúcsközelében járunk, a legpesszimistább előrejelzések szerint március végén lehet a tetőpont - mondta a miniszter. 

További programok »

Itthon

Mlinár Pali 70!

Nagyon suta lenne ez a cikk, ha a "Mlinár Pál néptánc oktató 70 esztendős!" címet kapná. Ugyanis a művészek, a sportolók keresztnevét legtöbbször becézett formában használjuk. Ezáltal közelebb állnak hozzánk, kvázi családtagként örülünk a sikereiknek. A kerek születésnap alkalmából alaposan kikérdeztük!
2021. május 18. 19:29
FEL