Gulyás Gergely: A kormány kampányt indít a regisztráció növelésére

2021. április 15. 12:40 | Vincze Attila

Magyarország oltott az elmúlt egy hétben a leggyorsabban az Európai Unióban – hangsúlyozta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A tájékoztatón elhangzott, hogy már több mint 4,2 millió fő jelentkezett a koronavírus elleni oltásra, de a cél a 8 millió fő elérése, ezért a kormány országos kampányt indít a regisztráció növelésére. Kiderült az is, hogy csak 3,5 millió beoltott után dönt a kormány az újabb intézkedésekről.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón elmondta, hogy komoly nehézségekkel szembesül az ország a járványhelyzetben. Mindenkinek köszönetet mondott, akik részt vesznek a védekezésben. A beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, Magyarország oltott a leggyorsabban az unióban – emelte ki.

A Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, így félmillióval kevesebb vakcina érkezik. Ezt is pótolni kell, a kormány tárgyalni fog – tette hozzá. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millió ember regisztrált, de cél a 8 millió. Elmondta, hogy a háziorvosok minden regisztrált listáját megkapták, és eddig a kiválasztás nehéz feladatát is kiválóan megoldották.  

Beszélt arról is, hogy az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyság között, és a beoltottak körülbelül egy százaléka betegszik meg Magyarországon.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a világ egyik legnagyobb üzlete a vakcinák jelenlegi terjesztése. Mint mondta, minden hír mögött üzleti érdekek állhatnak.

Szól arról is, hogy a kormány kampányt indít a regisztráció növelésére, így óriásplakátok is megjelennek. A kampány jelmondata: az oltás életet ment. 

Kijelentette: mindenkit be tudnak oltani május végére, ha sikerül pótolni a kieső Janssen-vakcinát.

Megemlítette, hogy 3,5 millió beoltott felett nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és nem kell majd fizetni a teraszok bérléséért. A bértámogatás májusban is jár az éttermeknek, valamint kézikönyv készül a vendéglátóhelyek számára. 

Gulyás elmondta, hogy az iskolákat csak kellő óvatosság mellett lehet újraindítani. Az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják április 19-én – tette hozzá. A miniszter kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy nem akarnak senkit iskolába kényszeríteni. Megvannak a hiányzás pontos szabályozásai. 

Ha sehol nem tették kötelezővé az oltást, akkor a vendéglátóiparban sem lehet ezt előírni – mondta egy kérdésre a miniszter. Négymilliós oltottságtól lehetnek olyan szabályok, amik esetében kell a védettségi igazolvány – hangzott el a tájékoztatón egy másik kérdésre.

Gulyás Gergely szerint a sajtónak is van felelőssége a vakcinák kapcsán megjelent hírek kapcsán. Magyarországon valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos. Nincs semmi ok arra, hogy a hazai egészségügyi szakemberekben ne bízzunk meg.

Kérdésre kiemelte, hogy a kínai vakcina a második oltást követően védettséget nyújt, nem kell harmadik oltás. Azok, akik Sinopharm oltást kaptak, sok esetben védettebbek, mint a Pfizert kapók – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az orosz Szputnyik oltóanyagról pedig azt mondta, hogy annak hatékonysága a nyugati vakcinákénál is jobb.

Hivatalosan még nem született meg a módosítás, de a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek nem kell karanténba vonulniuk külföldről történő hazaérkezés után – jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez nyáron léphet hatályba, de egyelőre jobb, ha mindenki itthon marad, aki nem üzleti útra megy.

További programok »

FEL