Öko-tábor és levendulafesztivál is lesz Békéscsabán

2019. március 1. 16:39 | Kovács Andrea

Természet- és környezetvédelmi célú projektet indított a békéscsabai Zöld 14 egyesület az aradi székhelyű Excelsior Egyesülettel együttműködve. Békéscsabán Közösségi  Tér és Tudásközpontot hoznak létre, és olyan iskolaidőn túli programokat valósítanak meg, amelyek hozzájárulnak a fiatalok öko-tudatos fejlesztéséhez.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a INTERREG Románia-Magyarország Együttműködési Program projektnyitó rendezvényén kiemelte: a környezettudatos szemléletformálás már gyermekkorban nagyon fontos, hiszen a növekvő szemétmennyiségnek és fokozódó légszennyezettségnek köszönhetően a Föld egyre rosszabb életminőséget biztosít nekünk és az utódainknak. Ahhoz, hogy az ember felnőttként  környezettudatosan éljen, tudjon a természettel azonosulni, felelősségteljesen cselekedjen akár vezető pozícióban, ahhoz az kell, hogy már gyermekkorban azonosuljon azokkal a törekvésekkel, amelyeket a Zöld14 Egyesület is képvisel – hangsúlyozta Herczeg Tamás.

Az Aradi Excelsior Egyesületet képviselője elmondta: a Zöld14 Egyesülettel már 2012 óta együttműködnek, akkor Romániában hoztak létre egy ökoparkot. Az elkezdett közös munkát most Békéscsabán folytatják tovább a környezettudatosságra való nevelés jegyében. Aradon és Békéscsabán egyaránt szerveznek tematikus fesztiválokat, az egészséges életmód fontosságára felhívó programokat, ahol a helyi kistermelőknek is bemutatkozási lehetőségeket biztosítanak – mondta Magyaros Éva.

 

Fotó: Ujházi György

 

A határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően alakította ki az egyesület a Békéscsaba belvárosában található Zöld-Pont irodáját és ennek köszönhetően tudtak különböző környezetvédelmi, öko-formáló tevékenységeket is elkezdeni – mondta Duray Balázs, a Zöld14 egyesület elnöke. Ennek folytatásaként a mostani pályázati program célja az, hogy a törekvéseiket a szabadban is megvalósítsák. A fiatal korosztály számára szabadidős rekreációs közösségi teret hoznak létre Békéscsaba határában. Emellett nyáron Öko-táborokat, havi rendszerességgel pedig öko-klubokat is szerveznek. Duray Balázs hozzátette: a tervek szerint levendulafesztivált is tartanak majd, ahol a helyi termékeket és művészetet kívánják népszerűsíteni.

 

További programok »

FEL