Békéscsaba első kézből: Közösség díjban részesült a Kenderföldek Egyesület

2023. május 6. 10:16 | behir.hu

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő ezévben harmadik alkalommal hirdette meg választókerületének településein a Közösség díjat, melynek célja elismerni azoknak a civil szervezeteknek, közösségeknek a munkáját, amelyek a legtöbbet tesznek a helyiek érdekében.

2023-ban Békéscsabán az egyik legaktívabb szervezet, a Kenderföldek Egyesület nyerte el a kitüntetést. A díjról és az elismerést kivívó munkáról kérdeztük Herczeg Tamást és az egyesület két aktivistáját Csicsely Gergő elnököt és Duray Balázs alapítót.

Az elmúlt évtizedekben nagyon sok közösséggel dolgoztam együtt, magam is sok civil szervezetnek, formális vagy nem formális közösségnek voltam és vagyok a tagja. Úgy gondolom, hogy ezek a közösségek, akár jogi személyiségűek, akár informális szerveződések, nagyon sokat tudnak hozzátenni egy-egy település, településrész életéhez. Sokra tartva az ilyen keretekben zajló munkát, 2021-ben úgy döntöttem, hogy hagyományteremtő szándékkal, az adózott országgyűlési képviselői jövedelmemből Békés vármegye 1. sz. választókerület országgyűlési képviselőjeként kitüntető díjat adományozok a választókerület településein és a szülőfalumban, Pusztaföldváron működő civil szervezetek, közösségek tevékenységének elismerésére – mutatja be a díj születésének körülményeit Herczeg Tamás.

A Közösség díjat azoknak a civil szervezeteknek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező közösségeknek adományozom, amelyek az előző évben a legeredményesebb munkát végezték, a legtöbbet tették a helyi közösség érdekében. Arról, hogy kik kapják a díjat, nem én döntök, hanem a helyi polgárok véleményét kérem. Településenként évente egy díjat adományozok, ez alól kivétel a megyeszékhely ahol tavaly négy, idén két díjjal ismerem el az elmúlt időszak munkáját. Békéscsabán a legtöbb szavazatot kapta, így az egyik Közösség díjat idén a Kenderföldek Egyesület nyerte el. A szervezettel kitűnő a kapcsolatom, kiválóan tudok velük együttműködni. Tevékenységük egyszerre példaértékű és példamutató. Tagjai és önkéntesei rengeteget tesznek a településrészért. Dolgoztak az ivóvíz és gázhálózat bővítéséért, fedett buszváró telepítéséért, szemétgyűjtő akciókat szerveztek. Támogatják az itt élő fiatal sportolókat és kulturális programokat is életre hívtak a kenderföldi lakosok nagy örömére – teszi hozzá az országgyűlési képviselő.

Az egyesület célja Békéscsaba város helyi környezet- és természetvédelmi akcióinak megvalósítása, a lakosság jobb életminőségének elősegítése. Emellett közvetítő szerepet töltünk be a lakosság és az önkormányzati és az állami intézmények között. A szervezet önkéntesei vállalják a lakókörnyezetük tisztántartását, a zöld területek gondozását, karbantartását. Kitűzött célunk továbbá az élőhely-fejlesztéssel egybekötött rekreációs lehetőségek fejlesztése. Ezek közül kiemelkedik a Békéscsaba Kenderföldek városrészen található bányatavak környezetének rekreációs célú használata, ipartörténeti és természetvédelmi tanösvény valamint ökológiai bemutató helyek kialakítása, közösségi programok szervezése és megfigyelő helyek létesítése – mutatja be a szervezetet Csicsely Gergő, az egyesület elnöke.

2022-ben első alkalommal rendeztük meg a “KECSAP”-ot, vagyis a Kenderföldi Családi Pikniket. Mi, a városrészen élők és az idelátogatók egy egész napon keresztül tudtak kikapcsolódni, közösségi tevékenységeket végezni. A kulturális programok mellett sportvetélkedő és kézműves vásár is szerepelt, a gyerekeket pedig ugrálóvárral és játszóházas foglalkozással vártuk. A piknik kísérő programjaként pedig a Téglagyár és Iparvasút-történeti Egyesület attrakciójaként vonatozni is lehetett a Matróz-vendégház melletti területen, valamint egy téglaipari-történeti tárlatot is megtekinthették a kilátogatók. Az egyesület célja, hogy a hagyományosan évente megrendezésre kerülő családi napon demonstrálja a szervezet fő tevékenységeit, ezáltal népszerűsíteni a városrészben kialakítandó látogatóközpont rövid távú célját – fűzi hozzá Duray Balázs, az egyesület egyik alapítója, városszerte ismert klímakutató szakember, lelkes környezetvédő.

Egyesületünk szorgalmazta, hogy az önkormányzat nagyobb figyelmet fordítson a burkolatlan belterületi utak rendszeres és megfelelő minőségű karbantartására. Ennek megvalósulása nemcsak a kenderföldi lakosok életét könnyíti meg. Emellett ősszel – a város történetében először - élménycsónakázást szerveztünk a Csaba-tóra, ezzel is fel kívántuk hívni a figyelmet a bányatavak varázslatos természeti környezetére és értékeire. A „Kenderföldek Ifjú Sportolói” elnevezésű projektünkkel pedig, az egészséges életmód támogatása jegyében hirdettünk pályázatot a városrészhez kötődő, iskoláskorú, sportoló gyerekek számára. A programhoz megnyertük az ország legnagyobb sportáruház-láncát, akik a díjakat biztosították fiataljainknak – zárja a bemutatkozást Csicsely Gergő.

További programok »

FEL