Nyugdíjba vonulás és biztosítási jogviszony megszüntetése

Az öregségi nyugdíj olyan saját jogú nyugellátás, amely az öregségi nyugdíjkorhatár elérését követően és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén jár a biztosítási jogviszonyban nem álló személy részére.

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító korhatára annak, aki 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap. Így például az a személy, aki 1954. január 1-jén született, legalább 20 év szolgálati idő megszerzése esetén leghamarabb 2017. július 3. napjától veheti igénybe az öregségi teljes nyugdíjat. Az öregségi nyugdíj attól a naptól állapítható meg, amelytől valamennyi jogosultsági feltétel teljesült.

Ezért tehát az ellátást igénylő azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes-, vagy résznyugdíjat megállapítják, nem állhat meghatározott biztosítással járó jogviszonyban (pl. munkaviszony, megbízási jogviszony, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszony, kormányzati szolgálati jogviszony, állami szolgálati jogviszony, stb.). Ennek a feltételnek a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátásának igénybe vételekor is meg kell felelni.

Fontos tudni, hogy a biztosítási jogviszony megszüntetése, megszűnése nem csak Magyarországon szükséges.  Nem jogosult öregségi teljes, illetve résznyugdíjra az a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós hatálya alá tartozó személy, aki EGT-államban, továbbá az a szociálpolitikai (szociális biztonsági) egyezmény hatálya alá tartozó személy – ha az egyezmény eltérően nem rendelkezik -, aki a szerződő államban biztosított.

Egyéni és társas vállalkozó esetében azonban nincs szükség a biztosítással járó jogviszony megszüntetésére, mivel az érintett személyi kör biztosítási jogviszonya a nyugdíjazás időpontjától kezdődően – a törvény erejénél fogva – automatikusan átalakul kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozói jogviszonnyá. A nyugdíj megállapításához az ún. választott tisztségviselői jogviszony megszüntetése sem szükséges.

A nyugdíjba vonulással kapcsolatos további hasznos információk elérhetők a https://www.onyf.hu honlapon.

 

Dávid Ferenc, főosztályvezető-helyettes

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

Megosztás:

Címke: , , ,