Öngondoskodás: nyugdíj, egészség, biztonság

2018. július 5. 11:41 | behir.hu

A szociális biztonság erősítése társadalmi érdek. Az 1993-ban alkotott, az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló törvény szerint a  szociális biztonságot szolgáló rendszerek újjáépítése - a szolidaritás, a rendszerszerűség, a kiszámíthatóság és az önkéntesség elve alapján - a szociális piacgazdaság kiépítéséhez nélkülözhetetlen volt.

 

Az öngondoskodás és társadalombiztosítás témakörét érintve a "TB" SAROK előző számában az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos legfontosabb információkat közöltük. Az alábbi öngondoskodási formák szintén fontos kiegészítő elemei a társadalombiztosításnak.

 

A nyugdíjbiztosítás kifejezetten nyugdíjcélra kötött életbiztosítási szerződés. Két fajtája létezik, a hagyományos életbiztosítás és a befektetési egységekhez kötött életbiztosítás. A biztosítás éves befizetései után 20%-os, maximum 130 ezer forintos adókedvezmény érvényesíthető.

 

A nyugdíj-előtakarékossági számla egy rugalmas befektetési lehetőségeket kínáló, speciális megtakarítási forma. A számlára történő éves befizetések után 20%, maximum 100 ezer forint adókedvezmény vehető igénybe.

 

Az egészségpénztári megtakarítás lehetővé teszi, hogy fel tudjunk készülni a váratlanul jelentkező egészségügyi kiadások fedezésére, illetve az egészség megőrzése érdekében igénybe vett szolgáltatásokat is finanszírozhatjuk. Az egyéni számlánkon lévő összeg erejéig kiegészítő egészségbiztosítási és életmódjavító szolgáltatások vehetőek igénybe, a befizetések után pedig adókedvezmény érvényesíthető.

 

Az önsegélyező pénztár szociális kockázat bekövetkezése esetén kiegészítő ellátást nyújt, valamint gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatását biztosítja.

 

Az öngondoskodás lehetséges formáival kapcsolatosan hasznos információk érhetők el a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának honlapján.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Elkönyvelte, csak nem úgy – Sikkasztásért áll bíróság elé egy eleki nő

Nagyobb értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, további 1 rendbeli sikkasztás bűntette, valamint 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 47 éves büntetlen előéletű eleki nővel szemben, aki könyvelőként sikkasztotta el a rábízott vállalkozások pénzét.
09:26
FEL