Miért fontos a nyugdíj adategyeztetési eljárás?

2018. május 5. 07:34 | behir.hu

A nyugdíj adategyeztetési eljárást a járási hivatal 2018 évben az 1960 és 1964 között született biztosítottakkal, volt biztosítottakkal  folytatja le.

 

Az egyeztetési eljárás célja, hogy az ügyfelekkel még aktív életpályájuk során megtörténjen a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban található nyugdíj-jogszerzésre (biztosítási- és szolgálati időre, valamint kereseti adatokra) vonatkozó adatok egyeztetése, illetve az egyeztetés után azok hatósági nyilvántartásba történő bejegyzése.

 

Az eljárás lehetőséget biztosít az ügyfelek számára, hogy az esetlegesen hiányos, téves adatok javítására, törlésére, hiányzó adatok beszerzésére jóval a nyugellátás megállapítását megelőzően sor kerüljön. Az ügyfelekkel leegyeztetett nyugdíjjogosultsági nyilvántartás felgyorsítja és megkönnyíti a nyugdíj-megállapítás folyamatát is.

A nyugdíj egyeztetési eljárás lefolytatása ütemezetten történik. Az első ütemben az egyeztetésre az 1955 és 1959 között született biztosítottak, volt biztosítottak esetében került sor. A második ütemben 2018. december 31-ig az 1960 és 1964 között született biztosítottak, volt biztosítottak kiértesítése történik meg.

Az egyeztetési eljárás hivatalbóli megindítását követően az ügyfél egy részletes kimutatást  kap a nyilvántartott biztosításban töltött időszakokról, illetve nők esetében a nők kedvezményes nyugdíjára vonatkozó jogosultsági időkről, egyéb kedvezményre jogosító időkről. A kimutatáson szerepelnek az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereseti és jövedelem adatok is.

Észrevétel esetén a nyilatkozathoz mellékelni kell azokat az eredeti dokumentumokat (pl. munkakönyv, leckekönyv, munkáltatói igazolások, stb.), amelyek alátámasztják az észrevételeket. Az eljárással kapcsolatos részletes tájékoztató megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján.

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL