Ki kezdeményezhet nyugdíjbiztosítási adategyeztetést?

2024. március 12. 14:41 | behir.hu

Akár évente kérhetjük a nyugdíj adategyeztetési eljárást a kormányhivatalnál, de a nyugdíjkorhatár elérése előtt a hivatal automatikusan kezdeményezi az egyeztetést.

Az adategyeztetés célja, hogy az ügyfelek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adataikról részletes és pontos tájékoztatást kapjanak. Az adategyeztetési eljárás hivatalból három évvel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt, a 62. életév betöltését követően indul, azonban naptári évenként egyszer bárki kérheti a nyugdíjbiztosítási adatainak igazolását.

A kormányhivatal az adategyeztetés során egy részletes kimutatást küld az ügyfél részére, amely tartalmazza a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban megtalálható adatokat. Az ügyfél észrevételt tehet a kimutatásra és benyújthatja az általa közölt, nyilvántartásban nem szereplő adatokat igazoló okiratokat.

Az eljárás során megtörténik az esetlegesen téves, hibás adatok javítása, így a jövőbeni nyugdíj-megállapítás folyamata gyorsabbá és egyszerűbbé válik. A nyugdíj adategyeztetés minden esetben határozattal zárul, mely tartalmazza az elismerhető magyar szolgálati időt, a Nők 40 kedvezményes nyugdíjához a jogosultsági időt, a korkedvezményes időt és a nyugdíj alapjául szolgáló kereseteket is.

Fontos tudni, hogy évente egy alkalommal életkortól függetlenül, illeték- és költségmentesen kérhető a nyugdíjbiztosítási adatok igazolása. A kérelmet kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a www.magyarorszag.hu honlapon a „Nyugdíj” főmenü „Adategyeztetés, hatósági bizonyítvány, megállapodás” alpontban található „Nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban szereplő adatok egyeztetése iránti kérelem” űrlap kitöltésével. További információ személyesen Békéscsabán, a Luther u. 3. sz. alatt a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán kérhető.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

Itthon

Együk színesre az agyunkat, testünket és a lelkünket – színek a tányéron

A mentális és fizikai egészségre mindig vigyázni kell. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre van hatással az, amit elfogyasztunk. Kicsi gyerekként, amikor az emberről a szülei féltőn gondoskodnak és ráripakodnak egy kevésbé kedvelt étel elfogyasztásánál azzal, hogy "nem azért esszük, mert finom, hanem azért, mert jó!", szenvedésnek élhetjük meg a színes étrendet. Fiatal felnőttként az ember rájön, nagy érték volt ez a gondoskodás.
2024. május 20. 15:11
FEL