Tudnivalók a nyugdíjcélú megállapodásokról

2024. február 13. 06:29 | behir.hu

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzése céljából meghatározott esetekben megállapodás köthető.

Nyugdíjcélú megállapodás kötése idén sem kötelező, csak lehetőség az érintettek számára. Ez különösen azok számára megfontolandó, akik több évig, akár évtizedekig nem dolgoznak, így nem szereznek szolgálati időt, de időskorban társadalombiztosítási nyugdíjhoz szeretnének jutni. A teljes jogú öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz legalább 20 év szolgálati idő megszerzése szükséges, öregségi résznyugdíj viszont már 15 év után is megállapítható.

Az a belföldi nagykorú személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál, nyugdíjjárulék fizetése mellett megállapodhat a nyugdíjbiztosítóval. A 22 százalékos mértékű járulék összege idén januártól havonta legalább 58.696 forint, de ettől magasabb összeg is vállalható. 

Fontos tudni, hogy a nyugdíjjogosultsághoz nem elegendő a szolgálati idő megléte, a nyugdíj megállapítására csak az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz mód. A nők azonban 40 év jogosultsági idő megszerzése esetén, életkorra tekintet nélkül élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Akinek az öregségi nyugdíját azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20, résznyugdíj esetén pedig a 15 évet, legfeljebb 5 év szolgálati idő megszerzése céljából szintén megállapodást köthet. 

A megállapodások megkötésére vonatkozó részletes információ itt érhető el: https://www.allamkincstar.gov.hu/nyugdij/nyugdijbiztositasi-nyilvantartas/szolgalati-idovasarlas. Tájékoztatás kérhető személyesen Békéscsabán, a Luther u. 3. sz. alatt, a vármegyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán is.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Vármegyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL