Tudnivalók a nyugdíj megállapításáról

2022. május 16. 17:28 | behir

Az öregségi nyugdíj összegét az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani.

A nyugdíj mértékét befolyásolja a ledolgozott évek, a gyermekneveléssel eltöltött idő, és a nyugdíjtörvény szerint beszámítható időszakok hossza. Az öregségi nyugdíj összegét elsődlegesen az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő napjáig elért keresetek, jövedelmek havi átlaga alapján kell kiszámítani.

Az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkeresetet úgy kell meghatározni, hogy az egyes naptári években elért bruttó kereseteket, jövedelmeket naptári évenként csökkenteni kell a járulékokkal, továbbá a személyi jövedelemadó képzett összegével. A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak.

Az így meghatározott kereset, jövedelem összegét el kell osztani az átlagszámítási időszak azon napjainak számával, amelyre a biztosítottnak keresete volt. A kapott napi átlagot meg kell szorozni 365-tel és el kell osztani 12-vel. Ha a havi átlagkereset 372 000 forintnál több, a 372 001 és 421 000 forint közötti átlagkeresetrész 90, 421 000 forint felett pedig 80 százalékát kell a nyugdíj megállapításánál figyelembe venni.

Ha az igénylő 30 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 68 százaléka lesz. 40 év esetén 80, 50 év szolgálati idő után pedig 100 százalékos az ellátás.

A nyugdíj összegére vonatkozó előzetes tájékozódást segíti az Ügyfélkapu regisztráció nélkül is elérhető nyugdíj-kalkulátor: https://kalkulator.onyf.hu/. További információ kérhető a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán, Békéscsabán a Luther u. 3. sz. alatt.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL