Tudnivalók a nyugdíjcélú megállapodásokról

2022. február 5. 07:33 | behir.hu

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzése céljából meghatározott esetekben megállapodás köthető.

Az a belföldi nagykorú személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban (például nem dolgozik), vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál, 22 százaléknyi nyugdíjjárulék fizetése mellett megállapodhat a nyugdíjbiztosítóval. A fizetendő járulék összege idén januártól havonta legalább 44 000 forint, de ettől magasabb összeg is vállalható. 

Megállapodás kötése továbbra sem kötelező, csak lehetőség az érintettek számára. Ez elsősorban azok számára megfontolandó, akik több évig, akár évtizedekig nem dolgoznak, nem szereznek szolgálati időt, de időskorban állami nyugdíjhoz szeretnének jutni. A teljes jogú öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz jelenleg 20 év szolgálati idő megszerzése szükséges, öregségi résznyugdíj viszont már 15 év után is megállapítható.

A nyugdíjjogosultsághoz nem elegendő a szolgálati idő megléte, a nyugdíj megállapítására az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz mód. A nők azonban 40 év jogosultsági idő megszerzése esetén, életkorra tekintet nélkül élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Fontos tudni, hogy az az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy, akinek az öregségi nyugdíját kizárólag azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20, résznyugdíj esetén pedig a 15 évet, legfeljebb 5 év szolgálati idő megszerzése céljából szintén megállapodást köthet. 

A megállapodások megkötésére vonatkozó részletes információ elérhető a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu weboldalon, de tájékoztatás kérhető személyesen Békéscsabán, a Luther u. 3. sz. alatt a kormányhivatal nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálatán is.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

 

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL