Kedvező nyugdíjszámítási szabályok

2021. április 7. 07:30 | behir.hu

Az öregségi nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

Idén az 1956 második félévében született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 64. életév betöltését követő 183. nap. Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Az öregségi nyugdíj összegét idén változatlanul az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A nyugdíj összegét ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján kell kiszámolni. Például, ha valaki 30 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 68 százaléka lesz. 40 ledolgozott év esetén 80, 50 év elérésekor pedig 100 százalékos mértékű az ellátás.

A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak.

Idén a valorizációs szorzószámok ismét kedvezően alakultak. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerint tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 449 400 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020. január–decemberben a bruttó átlagkereset 403 600, a nettó átlagkereset pedig 268 400 forint volt, mindkettő 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az átlagkereset növekedés nagyon kedvező a nyugdíjak vonatkozásában is.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

FEL