Kedvezően alakultak a nyugdíjszámítási szabályok

2022. április 16. 13:09 | behir

Az átlagkeresetek tavalyi növekedése kedvező hatással volt a nyugdíjak összegének alakulására is. Az öregségi nyugdíj kiszámításánál az 1988. január 1-jétől a nyugdíjazás kezdő időpontjáig elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket, jövedelmeket kell figyelembe venni.

Idén az 1957-ben született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 65. életév betöltése. Ugyanakkor öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül továbbra is jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

Az öregségi nyugdíj összegét idén változatlanul az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset alapján kell megállapítani. A nyugdíj összegét ennek megfelelően a ledolgozott évek, gyermekneveléssel eltöltött és egyéb, jogszabályban meghatározott időszak alapján kell kiszámolni. Például, ha valaki 30 év nyugdíjjogosultsághoz figyelembe vehető szolgálati időt szerzett, öregségi nyugdíjának összege az ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset 68 százaléka lesz. 40 ledolgozott év esetén 80, 50 év elérésekor pedig 100 százalékos mértékű az ellátás.

A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani, ezt nevezzük valorizációnak.

Idén a valorizációs szorzószámok ismét kedvezően alakultak. A Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerint tavaly a decemberi bruttó átlagkereset 492.800 forint volt, 9,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2021-ben az éves bruttó átlagkereset 438 800, a nettó pedig 291.800 forintot ért el, mindkettő 8,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Opauszki Zoltán: Öt-hét éven belül akár szintet ugorhatunk a turizmusban

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület a közelmúltban tartotta közgyűlését a Szlovák Tájházban, ahol megtárgyalták Békéscsaba turizmusfejlesztési koncepcióját is. Az egyesület elnökével, Opauszki Zoltánnal erről, valamint a térségben rejlő turisztikai lehetőségekről beszélgetett a 7.Tv Csabai Forgatag című műsorában Csiffáry Zsuzsanna műsorvezető.
13:47
FEL