Nyugdíjcélú megállapodás a felsőoktatási intézményben tanulóknak

2020. május 5. 08:12 | behir

Nyugdíjjárulék fizetés vállalásával szolgálati időt szerezhetnek a nappali tagozatos főiskolai és egyetemi hallgatók.

Az öregségi nyugdíj megállapításakor szolgálati időként kell figyelembe venni az 1998. január 1-je előtt felsőoktatási intézmény nappali képzésén folytatott - legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges - tanulmányok idejét. Hozzátartozói nyugellátás, így özvegyi nyugdíj, árvaellátás megállapítása esetén az 1998. január 1-je után felsőfokú intézmény nappali képzésében eltöltött időszakra is elismerhető a szolgálati idő.

Nyugdíjcélú megállapodás megkötése nem kötelező, hanem egy lehetőség azoknak, akik 1998. január 1-jét követően nappali tagozaton folytatták főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikat, és a képzés ezen időtartamával gyarapítani kívánják a szolgálati idejüket. Meghatározott feltételekkel a külföldi felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok ideje is figyelembe vehető szolgálati időként. A megállapodás megkötése a fővárosi és megyei kormányhivataloknál kezdeményezhető, melyet előzetesen célszerű mérlegelni. A fizetendő járulék összege idén egy hónapra 38 640 forint, amely júliustól 35 420 forintra csökken.

A teljes jogú öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz jelenleg 20 év szolgálati idő megszerzése szükséges, öregségi résznyugdíj pedig már 15 év után megállapítható. A nyugdíjjogosultsághoz nem elegendő a szolgálati idő megszerzése, a nyugdíj megállapítására a születési évnek megfelelő öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz mód. Idén júliustól az 1956-ban született korosztály éri el a nyugdíjkorhatárt, ami esetükben a 64. életév betöltését követő 183. nap. Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül változatlanul jogosult az a nő, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik.

A nyugdíjcélú megállapodások megkötésével kapcsolatos tudnivalókról érdeklődhet a vezeto.cstfo@bekes.gov.hu címen vagy a 66/519-123-as telefonszámon.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

 

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
2022. augusztus 12. 19:39
FEL