Mit kell tudni a nyugdíj célú megállapodásokról?

2020. október 10. 07:34 | behir

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő és nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzése céljából meghatározott esetekben megállapodás köthető.

Az a belföldi nagykorú személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, például, nem dolgozik, vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál, 22 százalékos mértékű nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet a nyugdíjbiztosítási szervvel. A fizetendő járulék összege idén júliustól havonta legkevesebb 35.420 forint, de ettől magasabb összeg is vállalható. 

A megállapodás megkötése továbbra sem kötelező, viszont egy lehetőség az érintettek számára. Elsősorban azok számára megfontolandó, akik több évig, akár évtizedekig nem dolgoznak, nem szereznek szolgálati időt, de időskorban állami nyugdíjhoz szeretnének jutni. A teljes jogú öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz jelenleg 20 év szolgálati idő megszerzése szükséges, öregségi résznyugdíj viszont már 15 év után is megállapítható.

A nyugdíjjogosultsághoz nem elegendő a szolgálati idő megléte, a nyugdíj megállapítására az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz mód. A nők azonban 40 év jogosultsági idő megszerzése esetén, életkorra tekintet nélkül, élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Hasznos tudni azt is, hogy az az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy, akinek az öregségi nyugdíját kizárólag azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20, résznyugdíj esetén pedig a 15 évet, legfeljebb 5 év szolgálati idő megszerzése céljából szintén megállapodást köthet. 

A megállapodások megkötésére vonatkozó részletes információ elérhető a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu weboldalon, vagy személyesen kérhető Békéscsabán, a Luther u. 3. sz. alatti nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálaton.

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békés Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

FEL