Hogyan köthető nyugdíj célú megállapodás?

2019. szeptember 14. 08:49 | behir.hu

A nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő, illetve a nyugdíjalapot képező jövedelem megszerzése céljából meghatározott esetekben megállapodás köthető.

Az a belföldi személy, aki még nem saját jogú nyugdíjas, és  nem áll biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, például nem dolgozik, vagy külföldi munkaviszonya nem vehető figyelembe a nyugdíj megállapításánál,  24 százalékos mértékű nyugdíjjárulék fizetésének vállalása mellett megállapodást köthet a nyugdíjbiztosítási szervvel. A fizetendő járulék összege idén havonta minimum 35 760 forint, természetesen ettől magasabb összeg is vállalható. 

A megállapodás megkötése nem kötelező, viszont egy lehetőség az érintettek számára. Elsősorban azoknak jelenthet alternatívát, akik hosszú évekig, akár évtizedekig nem dolgoznak és időskorban állami nyugdíjhoz szeretnének jutni. A teljes jogú öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz jelenleg 20 év szolgálati idő megszerzése szükséges, öregségi résznyugdíj pedig már 15 év után megállapítható.

A nyugdíjjogosultsághoz nem elegendő a szolgálati idő megléte, a nyugdíj megállapítására a születési évnek megfelelő öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor lesz mód. A nők természetesen 40 év jogosultsági idő megszerzése esetén, életkorra tekintet nélkül, élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

Hasznos tudni azt is, hogy kizárólag szolgálati idő szerzése céljából megállapodást köthet az az öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy is, akinek részére az öregségi nyugdíjat kizárólag azért nem lehet megállapítani, mert a szolgálati ideje nem éri el a 20 évet, öregségi résznyugdíjra való jogosultság esetén a 15 évet.   

A megállapodások megkötésére vonatkozó részletes információ a https://nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu/hu oldalon található, vagy személyesen Békéscsabán, a Luther u. 3. sz alatti ügyfélszolgálaton kérhető.                                                                                          

 

Dávid Ferenc főosztályvezető

Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály

További programok »

FEL